Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Kialudtak a lángok a gyertyaraktárban

Az utolsó lángokat is eloltották a soproni tűzoltók a Somfalvi úti gyertyaraktárnál, ahol még tegnap is folytak az utómunkálatok. Egy lánctalpas és két markoló még mindig a romokkal küzd.

illusztráció
A még izzó gócok felderítése és oltása szerda estig tartott a Somfalvi úti gyertyaraktárnál, ahol még kedden este ütött ki – feltehetően gyújtogatás következményeként – a megye elmúlt öt esztendejének legnagyobb anyagi kárral járó tüze. Az éjszaka is tűzoltók őrizték az épületet, tartani lehetett ugyanis attól, hogy a nagyobb fémdarabok alatt még parázs van. Ez a veszély még tegnap sem múlt el, tudtuk meg Kovács János tűzoltóparancsnoktól, ezért a romeltakarítási munkálatokat felügyelte még oltókocsi is.

– Minden gépjárművünk, beleértve az új technikai felszereléseket is, jól vizsgázott a vészhelyzetben, ahogy az oltásban részt vevő tűzoltók is egytől egyig – mondja a parancsnok, hozzátéve, voltak pillanatok, amikor nagyon elfáradtak. Ezen azonban nem is lehet csodálkozni, nagy volt a tűz, és nagy volt a veszély is, főként a szomszédos hőerőmű miatt.

A hatalmas lánggal égő raktárépület belső oltásakor a tűzoltókat a lezuhanó fém- és tetődarabok is veszélyeztették, ennek ellenére szerencsére senki sem sérült meg.
Kovács János parancsnok beszámolt arról is, hogy sikerült olyan vállalkozót találniuk, aki gondoskodott a más városokból érkezett tűzoltók étkeztetéséről. Ezen kívül a tűzoltók munkáját sokan segítették, többek között a polgárőrség, melynek tagjai a rendőrök mellett a közlekedés irányításában és az őrzésben segédkeztek.

A több mint százmillió forintos kárt elszenvedő gyertyagyárnál tegnap még folytak a felmérések, a leltár szerinti kárbecslések. Ugyanez megtörtént már a Soproni Fűtőerőmű Kft.-nél. Zsirai Gyula főmérnöktől megtudtuk, az utak, a kerítés helyreállítása mintegy 30 ezer forintba kerül majd, az oltáshoz elhasznált több mint 1.300 köbméter víz – ami a hőerőmű vízóráját hajtotta meg – költségeit pedig a gyertyagyár vagy a biztosítója állja.
– Kis kárral megúsztuk, főleg ahhoz képest, ami történhetett volna. Elég, ha arra gondolunk, hogy az úgynevezett pakuraterület tartályaiban lévő 1.100 tonna fűtőolaj értéke mintegy 55 millió forint – tette hozzá a főmérnök.

Kapcsolódó cikk >>

Szándékos gyújtogatás? (2003-03-05) >>
Lángokban állt a gyertyaraktár (2003-03-04) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szándékos gyújtogatás?

Tíz kamionnyi árukészlete veszett oda a soproni, német tulajdonú gyertyagyárnak a kedden késő este… Tovább olvasom