Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Kiálltak a széplaki pedagógusok mellett

A Kisalföld február 24-i számában (A polgármester vizsgálatot indít címmel) megjelent írásra reagált Csizovszki Sándor igazgató.

Csizovszki Sándor a következőket írja: „A fertőszéplaki iskolában a »precíz feljelentések« hatalmi visszaéléssel, a szakmaiság és az »ilyen helyzetekben« elvárható tapintat hiányával vádolják a nevelőtestületet és az igazgatónőt. Még jó, hogy körültekintő vizsgálatot ígér a polgármester. Az ügyet vizsgálók figyelmét bizonyára nem kerüli majd el az a tény, hogy a súlyosan megvádolt igazgatónő – kiváló munkája és a pedagógiában elért szakmai eredményei alapján – nemrég az egyik legrangosabb, Karácsony Sándor-életműdíjban és a Szent Gellért-díjban is részesült. Vezetésével a széplaki pedagógusok »ezerrel pörögve« bizonyítják országnak-világnak, hogy az egyik legeredményesebb pedagógusközösség a térségben és az oktató-nevelő munka mellett a falu művelődésének is ők a letéteményesei.

A vizsgálódók figyelmét remélhetőleg az a tény sem kerüli majd el, hogy a falu iskoláját megmenteni akaró nagy igyekezetben éppen a legilletékesebbeket, a pedagógusokat felejtették el informálni a változásokról. Éppen őket hagyták ki a felvételre kerülő újonnan érkezett tanulók kiválogatásánál. Az ilyen helyzetekben tőlük tapintatot elváróknak pedig tudniuk kell, hogy a vádolt közösség semmiféle segítséget és támaszt nem kapott a várható konfliktusok kezeléséhez.

A konkrét eseten túlmutatva általánosan kérdem: ki védi meg az iskolai házirendet megkövetelő pedagógusok személyiségjogait, akiket esetenként megaláznak és megfenyegetnek? Mindezt büntetlenül teszik gyermeki jogaikra hivatkozva. Tehetik, mert a gyermekeiket hibátlannak tartó szülők – a pedagógusokkal való dialógus és összefogás, a nevelési kudarcaikat szembesítő őszinte tükörbe nézés helyett – a direkt, esetenként az önbíráskodástól sem tartózkodó megoldásokat választják. Véleményem szerint a magunk mögött hagyott néhány évtizedben sokszorosan megalázott és megtört gerincű pedagógustársadalom azon közösségei fognak megmaradni, akik végre – önbecsülésük érdekében – felemelik fejüket, összefognak, szakmai és érdekvédelmi közösségeket alkotnak. Azon pedagógusközösségek nevelési igyekezete lehet csak eredményes, amelyekben társas lényeket nevelnek a szülői és a civil szervezetekkel összefogva."

A Sopron környéki igazgatók munkaközösségének vezetője, a kópházi iskola igazgatója, Sárközi Ágnes felkészültnek tartja a fertőszéplaki tantestületet és ő is kiáll mellettük: „Ha végigtekintünk az elmúlt időszak eseményein (igazgatóverés, diákjai rugdalták meg a pedagógust), akkor azt láthatjuk, hogy a tanárok egyre védtelenebbek. Kérdések sora vetődik fel: ki védi meg a pedagógust? És vajon egy polgármesteri vizsgálat pontot tud-e tenni az ügy végére? Megtett-e mindent a falu vezetése az indulatok lecsillapításáért? Sajnos úgy néz ki, hogy az iskolamentési akció fogja az iskola bukását okozni, hisz a hírek szerint máris elindult a gyerekvándorlás a békés, környékbeli iskolákba. Fertőszéplaki lakosok gondolják úgy, hogy jobb a gyereknek a konfliktusoktól távol lenni. Mert hát ki is gondolhatná, hogy abban az osztályban, ahová egyszerre 10(!) új gyerek érkezik, zökkenőmentes lesz a beilleszkedés? És alkalmazkodni, a szabályokat elfogadni mindig annak kell, aki befogadásra vár.

A többiek ezt legfeljebb segíthetik, de egy kész közösség nem fog az újonnan jöttek miatt teljesen megváltozni.
Az oktatási törvény jogokat fogalmaz meg a gyereknek és a szülőnek is. De megfogalmaz kötelességeket is. Ezeket hajlamosak vagyunk elfelejteni. Pedig a mai, felborult értékrendű világunkban, mikor a szülők is tanácstalanok csemetéjükkel kapcsolatban, egyetlen biztos támaszuk van: a pedagógus. Óvják, őrizzék ezt a szövetséget, ne rúgják fel könnyelműen, mert védtelenebbek, sebezhetőbbek lesznek nélküle. A gyereknevelés nem könnyű dolog, bizony problémákkal, nehézségekkel jár és a megoldásukhoz egy biztos recept van: a szülő, a gyerek, a pedagógus összefogása, összehangolt bizalmon alapuló együttműködése."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagykár helyett kártevők és gyom

Jégtörő Mátyásnak az idei tél egyáltalán nem okozott gondot, hiszen jóformán fagyot is alig éreztünk ezen a télen. Vajon mindez hogyan hat a mezőgazdaságra? – Még a szakemberek körében is megoszlanak a vélemények, hogy jó-e avagy sem az agrárium számára ez a megszokottól merőben eltérő idei tél – mondta érdeklődésünkre Hadarits Kálmán, a nagylózsi Növény Kft. egyik ügyvezetője. Tovább olvasom