Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Ki tud többet Széchenyiről?

Hétvégén eldőlt, a Széchenyi István és kora vetélkedő versenyzői közül ki tud többet a legnagyobb magyarról.

Az országos megmérettetés középiskolás csapatai Sopronban, az általános iskolások Nagycenken adhattak számot tudásukról.

A Széchenyi István és kora című országos művelődéstörténeti vetélkedőt a soproni Széchenyi István Gimnázium hirdette meg, de támogatóként a Széchenyi Emlékbizottság, az Országos Széchenyi Kör, a Széchenyi Társaság, a soproni és a nagycenki önkormányzat is segítette a rendezvény megvalósulását és sikerét. A versenyre több mint száz iskola jelentkezett, voltak felvidéki pályázók is. A program ősszel kezdődött, két internetes forduló után 30–30 csapat jutott az ország négy városában megtartott márciusi középdöntőkbe. A hétvégi végső megmérettetésre már csak a legjobb 8–8 csapat érkezett Sopronba, illetve Nagycenkre.

A szervezők érdekes feladványokkal várták a versenyzőket. Kiderült például, miért csak 1836-ban, hosszú éveken át tartó udvarlást követően nősülhetett meg Széchenyi, de az is, hogy tetszett-e a grófnak Katona József Bánk bánja. A versenyzőknek meggyőzőképességükről is számot kellett adniuk, az egyik feladatban ugyanis könyvügynökként kellett egy-egy Széchenyi-művet a zsűri figyelmébe ajánlaniuk.

Felkészültek: A diákok szinte minden részletet ismertek a legnagyobb magyar életéből. Fotó: P. V.
Felkészültek: A diákok szinte minden részletet ismertek a legnagyobb magyar életéből. Fotó: P. V.

A diákok kiváló tudásról tettek bizonyságot, szinte minden részletet ismertek Széchenyi életéből. A szervezők és a szponzorok ezért is nem kevés, értékes ajándékot adtak át. A kategóriák első helyezettjei egyhetes kolozsvári táborozást nyertek, az általános iskolások ezüst-, illetve a középiskolások bronzérmes csapata Zánkán táborozhat, az kisiskolások harmadik és a középiskolások második helyezettjei pedig a brennbergi táborban és a Fertő partján tölthetnek el izgalmas napokat egy olyan tábor keretében, ahová a Kárpát-medence számos vidékéről érkeznek még fiatalok. A versenyről senki nem ment haza üres kézzel, a diákok tárgyjutalmakat, ajándékkosarat, könyveket, DVD-ket, emléktárgyakat is kaptak.

A versenyzők a tudáspróba előtt megismerkedtek Sopron és Nagycenk nevezetességeivel vasárnap pedig Fertő környéki kirándulást szerveztek számukra.


Dobogósok

A középiskolások versenyét a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola nyerte. Második lett a Pozsonyi Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium, a bronzérmet a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola csapata érdemelte ki. Az általános iskolások között a kaposvári Kodály Zoltán-iskola diákjai diadalmaskodtak, második a vaszari Ihász Gábor Általános Iskola csapata lett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál iskola diákjai állhattak fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogfogás az Alpok alján

Elérheti a 800 ezer forintot annak a kábítószernek az értéke, amit a rendőrség két férfinál talált Sopronban. Tovább olvasom