Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Ki javítja meg a nagyi vekkerét?

Sopron - Szakmunkásiskolában már nem is képeznek órásokat. Kihalóban van a szakma, noha a soproni iparos szerint egyre többen kérik tőle, leheljen lelket a családi örökségbe. Félő, a nyugdíjba vonuló mesternek nem lesz utánpótlása.
– A ’80-as évek közepéig szinte csak a javításról szólt a szakma. Aztán betódultak a piacra a silány, olcsó órák, amit már nem javíttattak meg az emberek. Így ma már óra- és ékszerjavítással, valamint kereskedelemmel is foglalkozunk – mondta Schneider István.

A soproni órás 1969-ben ismerkedett meg a mesterséggel. Már gimnazistaként bejárt a város egyik órásüzletébe, s figyelte az öreg iparos munkáját. Kitanulta a szakmát, majd a fővárosba szegődött. Onnan apja betegsége miatt hazajött, és arra vágyott, hogy önállóan dolgozhasson. Először csak Lövőn kapott engedélyt, majd két évvel később, 1972-ben kitehette cégtábláját az Erzsébet utcai üzlete fölé Sopronban. A cégvezető szerint a legizgalmasabb a mechanikus órák kora volt. De érdeklődéssel fogadta az egyre modernebb kvarcszerkezetek térhódítását is. Mindig elsajátította az aktuális tudnivalókat, hiszen csak az maradhatott meg a szakmában, aki fejlődőképes volt és követte a technikai újításokat.

Schneider István nyugdíjasként is dolgozik, utánpótlása nincs, hiszen tavaly már nem indult órásképzés az országban. Fotó: Magasi
Schneider István nyugdíjasként is dolgozik, utánpótlása nincs, hiszen tavaly már nem indult órásképzés az országban. Fotó: Magasi

– Soha nem bántam meg, hogy ezt a szakmát választottam. A család megélhetését az órásüzlet mindig biztosította és úgy látom, most újra reneszánszát éli majd a mesterségünk. Egyre több fiatal tér be hozzánk azért, hogy a harminc éve fiókban porosodó családi örökséget javítsam meg, leheljek lelket a papa vagy a nagypapa régi órájába.

István fia besegít a családi vállalkozásba, de más szakmát választott. Itthon pedig megszűnt az iskolarendszerű órásképzés, esetleg tanfolyamokon ha tanítják a szakmát.
– Lassan elfogytak a tanulók. Korábban minden megyében képeztek órásokat, de évek óta már csak a fővárosban volt oktatás. Alig pár fiatalt érdekel ez a szakma, pedig a márkás karórákat senki nem dobja majd a kukába, ha meghibásodik. Jó szerelőkre szükség lenne, az órások többsége pedig már nyugdíjaskorú.

Schneider úrtól megtudtuk, ő igyekszik alkalmazottjait megtanítani a szakmai fogásokra, de ez korántsem nyújt mindenre kiterjedő ismereteket.

Európában sincs órásiskola

Iskolarendszerű nappali képzésben utoljára a Budapesti Szolgáltató és Kézművesipari Szakképző Iskolában tanították az órásmesterséget. Mózes Tamás igazgató elmondta, hogy több mint két évtizede csak náluk indult ilyen osztály – tíz éve kettő még –, egyre fogyó létszámmal. Tavaly már nem volt jelentkező. Most a felnőttképzéssel próbálkoznak. A tanfolyamra van érdeklődés, külföldiek is jelentkeznek, hiszen Európában sincsen iskola, ahol órásokat képeznének.


Olvasóink írták

 • 6. idurboy 2009. március 08. 10:21
  „hi kedves samu!lehet hogy olcson tudsz veni uj órát de amit a nagyszüleitöl örökölünk vagy ajándékba kapsz azt nem lehet potolni minden féle olcso órával”
 • 5. jucuska40 2009. február 24. 14:22
  „Sajnálnám ha schneider ur már nem dolgozna,,,gyerekkorom óta ő hozzá járok és teljesen beépült már Sopron város zleti életébe..és a vásárlók közé...mosolyával kedvességével.és néha jó a hétköznapokon meg megállni egy kellemes emberi beszélgetésre akár miközben az óránk is megjavul.........további jo munkát kívánok! egy negyvenes....”
 • 4. SAmu 2009. február 22. 10:43
  „2.3. Igaz! Én a címben feltett vekkerre írtam , amúgy Omegát és Doxát javíttatam én is.”
 • 3. RábaViktor 2009. február 21. 23:41
  „Szerintem is többre kéne becsülni a régi, és már sajnos kihaló félben lévő szakmákat. Ha a multik mindent tönkre tesznek, semmink nem marad. Meg kell nézni a belvárost! Hova lettek a régi kis üzletek? Pedig még 10-12 évvel ezelőtt hangulatot adtak városunknak. Ma meg?
  Én is szívesebben hordom a régi doxamat, mint az eldobható szuperinteligens műcsodákat. Sajnos a kultúránkat is így dobjuk el.”
 • 2. Cerwin 2009. február 21. 23:05
  „Ez a praktikus megközelítés. Viszont van, aki befektetésnek, van, aki ékszernek vesz órát. Az nem pár Euró. Egy 50-80 éves működő óra a szemeben többet ér, mint bármilyen új csodaóra.”
 • 1. SAmu 2009. február 21. 19:58
  „Elárulok egy nagy titkot, de maradjon köztünk. Ausztriában egy pontos kvarcórát ("NO NAme" márka!) szíjastul 4-5 Eurótól lehet kapni. (No persze leértékelve, de én már 1, azaz egy Euróért is vettem.
  Szerintetek megéri óráshoz vinni javításra? Igen vagy Nem?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén Haydn lesz a vendégcsalogató

Kismarton - Joseph Haydn halálának 200. évfordulójára színes programokkal készül a kismartoni… Tovább olvasom