Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Ki fizesse ki a gyest?

Dobóné Skoperda Edit nem érti, miért kell hónapokat arra várnia, hogy a Magyar Államkincstár eldöntse: ők vagy az osztrákok fizessék neki a gyest és a családi pótlékot, mert a férje Ausztriában dolgozik.

Két hónapja nem kapja meg a gyest és családi pótlékot a soproni Dobóné Skoperda Edit. Férje ugyanis Ausztriában dolgozik, s az uniós előírások szerint ilyen esetben nem állampolgári jogon jár a gyes, hanem a rendelkezésre álló adatok alapján kell eldönteni, hogy a magyar vagy az osztrák állam köteles-e kifizetni járandóságát.

– Áprilisig nem volt semmi probléma – idézi fel történetének kezdetét a fiatalasszony. – Egy budapesti cég alkalmazásában állok, gyermekem novemberben lesz hároméves.

A munkahelyem rendszeresen utalta a gyest és a családi pótlékot, az osztrák és a magyar gyes közötti különbséget pedig – igénylésünk alapján évente egyszer, novemberben – az osztrák állam.

Tudni kell ugyanis, hogy az osztrák gyes nagyjából kétszer annyi, mint az itteni. A szabályok lehetővé teszik, hogy a különbséghez hozzájussunk. Májusban arról értesítettem a munkahelyemet, hogy a papírjaimat kikérte a Magyar Államkincstár nemzetközi osztálya, s ezentúl ők fizetik a gyest és a családi pótlékot. Ez rendben is lenne, de azóta két hónap is eltelt, és pénzt még nem kaptam. Számomra nem mindegy, hogy mondjuk 50 ezer forinttal több vagy kevesebb kerül a családi kasszába.

– Dobóné Skoperda Edit munkahelye valószínűleg későn jött rá, hogy az uniós tagságunk óta nem a munkahely a kifizetőhely, hanem a magyar állam. Csak májusban adták át számunkra az iratokat – mondotta Szabadi Szilvia, a Magyar Államkincstár nemzetközi osztályának munkatársa. – Tény, az adatok egyeztetése, ellenőrzése időt vesz igénybe, hiszen mindent pontosítanunk kell, nemcsak itthon, hanem Ausztriában is. Nekünk 90 nap áll rendelkezésre, hogy határozatot hozzunk. Az előírások szerint ugyanis, ha a férj uniós államban dolgozik, akkor a gyes nem állampolgári jogon jár, el kell dönteni, hogy melyik állam fizessen.

A határozathozatalt követően visszamenőleg egy összegben kifizetjük a járandóságot, azt követően pedig havonta. Az osztrák és a magyar gyes közötti különbséget pedig továbbra is igényelhetik szomszédunktól. Abban az esetben, ha a feleség passzív gyesen van (például időközben megszűnt a munkahelye), vagy munkanélküli, akkor a teljes összeget az osztrákok fizetnék. Ezért (is) fontos az adatok alapos ellenőrzése. 

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták a végzős óvoda- és szociálpedagógusokat is

Óvoda- és szociálpedagógusokat, valamint csecsemő- és kisgyermeknevelő-gondozókat avattak tegnap a… Tovább olvasom