Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Ki fizesse a többletköltségeket?

Egy tömb leválása a távfűtési rendszerről több száz forint emelést jelent lakásonként legalábbis a Sotáv szerint.
Sopron az Ibolya úton három tömb le akar válni a távfűtésről. Amennyiben így lesz, akkor az épületek közötti hőveszteség költségeit a rendszerben maradókkal fizettetné meg a szolgáltató. – Elfogadhatatlan, hogy olyan többletköltséget hárítsanak ránk, amelynek „keletkezéséről" nem tehetünk – mondotta László Ilona, az Ibolya úti 4-es számú ház közös képviselője. – Minél több ház tér át egyedi fűtésre, annál magasabbak lesznek a költségek.

Egy tömb leválása a távfűtési rendszerről több száz forint emelést jelent lakásonként, legalábbis a Sotáv szerint. A Július 8-án a lakóknak írt levelükben az áll: „Hozzájárulok a Sopron, Ibolya u. 10. számú épület távfűtésről történő leválásához, ezzel vállalom évi – 2005. évi áron számolva – 521 Ft/év többletköltség megfizetését. Ez a többletköltség a rendszer energiaköltségének kevesebb fogyasztóra való oszthatóságából adódik." Véleményünk szerint a többletköltség átvállalása nem a mi feladatunk, ezért nem vállaljuk megfizetését.

Valóban azoknak kell a költségeket megtéríteniük, akik továbbra is igénybe veszik a távhőszolgáltatást? – kérdeztük Vida Lászlótól, a Sotáv ügyvezető igazgatójától.

– Ez az egyik lehetőség – válaszolta az igazgató. – Abban az esetben azonban, ha a lakók írásban kérik, akkor a vonatkozó törvény lehetőséget biztosít arra is, hogy azok, akik áttérnek egyedi fűtésre, úgynevezett lelépési díjat fizessenek. Hogy mennyit és meddig, az külön tárgyalás eredménye lehet. Cégünk jogásza minden lehetőséget megvizsgál annak érdekében, hogy a lehető legkedvezőbb megoldás szülessen.

Az igazgató szerint tehát nem kell többet fizetniük azoknak, akik a Sotáv rendszerén belül maradnak, legalábbis a leválások miatt nem. Mint megtudtuk, az Ibolya úton eddig három tömb lakói jelezték, hogy áttérnek a gázfűtésre. A Sotáv pedig hamarosan hozzálát az ottani rendszer korszerűsítéséhez, amelynek eredményeként fajlagosan csökken a felhasznált energia, ezáltal pedig a lakásonként kiszámlázott fűtési és melegvíz-díj.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tízmiliós tartozás

Az Égáz Rt. felfüggesztette a gázszolgáltatást a Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni és mosonmagyaróvári épületeiben. Herczeg László gazdasági főigazgató szerint napokon belül megállapodnak a szolgáltatóval a több tízmilliós tartozás rendezéséről. A gazdasági főigazgató elmondta: nem hanyagságból nem fizették a gázszámlákat, hanem azért, mert likviditási gondjaik vannak. Tovább olvasom