Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Ki felelős a balesetekért?

Már öt napja, hogy kettős halállal végződött az a baleset, amely Peresztegnél történt, de az indulatok nem csillapodnak. Többen a Magyar Közút Kft. felelősségét firtatják, mások elismerik: a vizes aszfalt mindig csúszós, ilyenkor óvatosabban kell vezetni.

A Kisalföld internetes fórumán számos hozzászólás bizonyítja, az emberek nehezen dolgozzák fel a múlt héten történt kettős tragédiát. Szerkesztőségünkbe is több levél, telefon érkezett. Kozák Tamás szerint szó sincs arról, amit Szőnyi Zsolt, a Magyar Közút Kht. szóvivője szerkesztőségünknek nyilatkozott (Kisalföld, 2007. június 8., Veszélyes a vizes útfelület), nevezetesen, hogy két éve az út egy szakaszát érdesítő felülettel látták el.

„A valóságban a rendkívül rossz minőségben készült utat ideiglenes kavicsszórással próbálták jobb állapotba hozni. Az hangzott el, hogy a kérdéses szakaszt újra fogják aszfaltozni, csak még meg kell állapítani, kinek a felelőssége a silány munka" – írja levelében. B. R. olvasónk szerint „tény és való, hogy az út olyan, amilyen, de a poros útra frissen esett eső filmréteget képez – sárnak nevezik –, ami láthatatlan...

Különben ott az aszfalt minősége jónak mondható, és a járdaszigeteket is azért találták fel, hogy lelassítsa a közlekedőket." H. Mónika sem utazik szívesen a 85-ösön, mert az út szinte egész hosszában rossz minőségű. „Esőben lassabban kellene mindenkinek vezetni, ez tény." Egy másik olvasónk úgy véli, a közútkezelőnek kellene csúszásmentessé tenni azt a részt, mert nem véletlen, hogy sok baleset történik.

Érvek és ellenérvek mindkét oldalon, azonban tény, hogy az adott szakaszon sok a baleset. Az sem lehet vigasztaló, hogy máshol is. Az út fenntartójának talán mégis el kellene gondolkodnia azon, hogy tehetnek-e még valamit az utasok biztonságáért. Akár előjelző táblákkal – figyelmeztetve, hogy esős időben csúszik az út –, akár más módszerrel. Mert a vezetők felelőssége ugyan nem kérdőjelezhető meg, de ha egy útba eleve „bekódolták" a balesetveszélyt, akkor az előbb-
utóbb be is következik.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerű a határátlépő

A hónap elején Sopronkövesden megnyitott határátlépési pont nemcsak kulturális, hanem gazdasági… Tovább olvasom