Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Kezdődik az új szennyvíztisztító építése

Sopronban és környékén augusztustól szennyvíztisztító- és csatornaépítési munkák kezdődnek. A 4,5 milliárd forintos beruházás 2006 végére készül el. A munkálatok ideje alatt nagyszámú útfelbontásra lehet számítani.
A szennyvizek tisztítására szolgáló soproni, sopronkőhidai és fertőrákosi telepek már nem felelnek meg az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak. Ezenkívül a befogadó Ikva-patak és Fertő tó vízminőségének védelme érdekében – a csatornahálózat bővítése mellett – a szennyvíztisztító telepek fejlesztése végképp halaszthatatlanná vált.

Csütörtökön a polgármesteri hivatalban Walter Dezső polgármester a kivitelező cégek képviselőivel együtt írta alá a munkák megkezdéséről szóló szerződést. A közel 4,5 milliárd forintos beruházás augusztusban indul és a tervek szerint 2006 decemberében ér véget. A költségek felét az Európai Unió ISPA programja, negyven százalékát az állami büdzsé, tíz százalékát pedig az önkormányzat biztosítja.

A Sopront, Kópházát, Fertőrákost, Ágfalvát, Harkát és Sopronkőhidát érintő munkálatok végeztével megszűnik a szennyvíz Fertő tóba való bevezetése. A meglévő fertőrákosi telep ezt követően csak előtisztítási feladatokat végez. Érdekesség, hogy a telep hő- és villamosenergia-igényének jelentős részét az iszapból nyert biogáz hasznosításával állítják elő. A kivitelezők a technológia kialakítása során különös gondot fordítanak a szaghatások csökkentésére, ami a soproniaknak az elmúlt időszakban sok bosszúságot okozott.

A csatornaépítési munkálatok során több ezer méter nyomóvezetéket fektetnek le. Walter Dezső kifejtette: az útfelbontások bizonyára sok kellemetlenséggel járnak majd, de a lakosság jövőre már az eredményeket is tapasztalhatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szökve művelte a szőlőt

Míg Szlovákiában ismét fókuszba került a visszaigényelhető földtulaj- donok ügye, addig Ausztriában… Tovább olvasom