Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kezdődik a Soproni Nyugdíjasegyetem

A Soproni Nyugdíjasegyetem tavaszi szemesztere kedden délután 4 órakor kezdődik a GYIK Rendezvényházban.

A „Földközelben a világűr – avagy hogyan változtatja meg mindennapi életünket az űrkutatás" című előadással kezdődik a Soproni Nyugdíjas-
egyetem tavaszi szemesztere kedden délután 4 órakor a GYIK Rendezvényházban.

– Földünk egy csodálatos kék bolygó – ezt tanúsítják a műholdas felvételek és azoknak a beszámolói, akik a világűrben jártak – mondja témájáról dr. Bacsárdi László, az NYME egyetemi docense.

– A Szputnyik–1 volt az első űreszköz, amely Föld körüli pályára állt, és azóta az űrtechnológia fejlődése töretlen. Az űrhajósok új határokat hódítottak meg, 2000 óta pedig – a Nemzetközi Űrállomásnak köszönhetően – állandó az emberes jelenlét az űrben. De az űrkutatás és az űrtevékenység nemcsak néhány nagy ország költséges játékszere, hanem a földi mindennapjaink szerves része lett.

Az előadás különös aktualitása, hogy február 24-én írta alá hazánk az Európai Űrügynökséghez (ESA) való csatlakozásról szóló szerződést. Mindez hatalmas lehetőségeket jelent a hazai űrkutatás számára.

Az előadó

Dr. Bacsárdi László az NYME Simonyi Károly Karának egyetemi docense, az Informatikai és Gazdasági Intézet igazgatója. 2009 óta a Magyar Asztronautikai Társaság főtitkára, 2012 óta pedig az ENSZ támogatásával működő nemzetközi űrkutatási szervezet, a Space Generation Advisory
Council hazai képviselője.

Pályafutása során munkásságát 2005-ben „Sopron ifjú tehetsége" kitüntetéssel, 2008-ban a kormány „Magyar űrkutatásért" emlékéremmel, az SGAC 2014 novemberében pedig „A hónap embere" díjjal ismerte el. Tavaly többedmagával ajánlást dolgozott ki az ENSZ számára a hosszú távú emberes űrutazások etikai kérdéseivel kapcsolatban, az Európai Űrügynökség vezetői számára pedig egy európai jövőképet vázolt fel.

2014 őszén a Nemzetközi Világűrszövetség Űrkommunikációs Munkabizottságának tagjává választották, pár hete pedig egy 2016-os európai űrkutatási rendezvény szervezőbizottságának vezetőjévé nevezték ki. Számos űrkutatáshoz kapcsolódó ismeretterjesztő cikke jelent meg.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A testi-lelki harmóniáért, a tudatos egészség szolgálatában - A soproni Nap-Ház Natura Egészségközpont

A Nap-Ház 2009 októberétől veti sugarait Sopron városára. (X) Tovább olvasom