Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kezdődik a síszezon: fontos az oktatás és a jó felszerelés

Sopron . Jó minőségű snowboarddeszkát naponta 1500–2500 forintért, bakancsot 500 forintért bérelhetünk. A síléc bérlése bottal együtt 2000, a bakancs 1000 forintot kóstál. Az oktatás fontos, mert lerövidíti az eséssel-keléssel töltött időt.
Megérkezett a téli sportok szerelmesei által várva várt hó. A napokban valószínűleg sokan indulnak el a közeli, ausztriai sípályák felé. Aki még csak tévében vagy kellő távolságról szemlélte a pályán csúszkáló virtuózokat, de úgy dönt, hogy idén maga is megtanul síelni vagy snowboardozni, annak célszerű oktatót fogadni, felszerelést azonban tanácsos inkább kölcsönözni.

– Azok, akik igénybe veszik az oktatást, általában egy-két nap alatt jutnak el arra a szintre, hogy már nem csak esésről szól a túrájuk – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Sallai Levente snow-
boardoktató, a soproni Magyar Extrém Sport Club munkatársa. – Ilyenkor már élvezhetővé válik a csúszás, és a „tanuló" például magától igénybe tudja venni a felvonót. Délelőtt és délután három-három óra már elég, hogy sokat fejlődjön valaki. Ugyanez igaz a síelésre is.

Illusztráció


Snowboardfelszerelést az ausztriai sportáruházakban átszámítva körülbelül 45–50 ezer, sílécet kötéssel, bottal és cipővel 75–80 ezer forintért lehet kapni. Ezeket a kezdőknek célszerűbb bérelni, hiszen így többfajtát is kipróbálhatunk és mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetsző, szervizelt kellékeket arányaiban jóval olcsóbban, mintha megvenné azt. – Ha valaki mégis a vásárlás mellett dönt, mindenképpen szakboltban érdemes venni – tette hozzá az oktató, akitől azt is megtudtuk, a hezitálóknak tanácsos a sí helyett a hódeszka mellett dönteni. – Snowboardozni nem lehet rosszul megtanulni, mert aki hibázik, azonnal elesik. A síelésben ugyanez a jelzőrendszer nem működik, abban hibás tartással is lehet csúszni, de estére megfájdulhatnak a tanuló végtagjai. Síelni tehát „könnyű rosszul megtanulni". Az általunk szervezett ausztriai és franciaországi táborokban bárki igénybe veheti a tanítást. Egy tanuló esetében ez húszezer forint naponta, de ha többeket kell egyszerre oktatni, az ár jóval alacsonyabb.

A snowboard mellett – haladóknak és profiknak – újdonság a heliboard, melynek során helikopterrel négyezer méter fölé viszik a snowboardosokat, hogy onnan a „szűz" hóban csússzanak le. Szintén trendi a snow-kite, amikor ernyőt rögzítenek magukra a deszkások és a szél segítségével csúsznak.

Az iskolák is szerveznek táborokat

A Kisalföld által megkeresett valamennyi soproni általános és középiskola szervez „hazamenős" vagy „ott alvós" sítábort a tanulóknak. A Hunyadiban a nagy érdeklődés miatt két csoport is indul, az egyik Olaszországba, a másik pedig Ausztriába. A Lacknerből 70 tanuló megy csúszni, de az iskola a tábor végén a szülők oktatását is vállalja. A Berzsenyi-líceum és a Deák téri iskola a Stuhleckra viszi a diákjait napi ingázással. Sportolásra alkalmas hó esetén a soproni dalos-hegyi sípályán is elindul a felvonó. A pálya hétvégenként üzemel majd, a felvonó használata ingyenes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vetélkedősorozat a drog ellen

Sopron - A budapesti Magadért Drogmentességet Védő Alapítvány tagjaival találkoztak és beszélgettek… Tovább olvasom