Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Kezdetben volt a rózsaszín: kötet a Zsolnay termékekről

Sopron - Megjelent a soproni származású, Budapesten élő építész, Winkler Barnabás Kezdetben volt a rózsaszín... című kötete, amely a rószaszínű Zsolnay használati tárgyak világába kalauzolja el az érdeklődőket.
A könyv szerzője Zsolnay-gyűjtő, kollekciója ma már több mint ötszáz darabból áll. Winkler Barnabás egy-egy Zsolnay-tárgyhoz fűződő személyes élményei alapján eleveníti fel a nevezetes használati eszközök keletkezésének történetét, a Zsolnay Terakotta- és Kőedénygyár alapítását. Miként azt a szerző írja: „Az üzemben a termelés szerény létszámmal és technikai felszereltséggel, mindennemű gépi erő felhasználása nélkül 1853-ban annak ellenére megindul, hogy a Pécsi Városi Tanács, illetve a Sopronban működő Kereskedelmi és Iparkamara szükséges engedélyei még váratnak magukra."

Nagyot ugorva az időben: a kötetben a Berzsenyi-líceum is nagy szerepet kap, a Líceumi Öregdiákegylet munkája, amelynek jelenlegi elnöke Winkler Barnabás. A Zsolnay-vonatkozások emlékei nemcsak az egykori licistáknak, hanem minden szép ipartörténeti érdekesség iránt lelkesedő soproninak örömöt szerez. A kötetet számos fénykép – közte archív felvétel – ékesíti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyhamar nem lesz vécé a Fő téren

Sopron - Fő téri nyilvános vécé csak a belváros-rehabilitációs pályázat részeként valósulhat meg.… Tovább olvasom