Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Kezdeményezés három kastélyért

Az Esterházy-kastélyt is érinti hazánk új kastélyprogramja, amelyről Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke tartott tájékoztatót Fertődön.  A számítások szerint az első évben a rehabilitáció finanszírozására kastélyonként 400–600 millió forint áll majd rendelkezésre.
A fertődi képviselő-testület tegnapi ülésére ellátogatott Varga Kálmán, a KÖH elnöke, aki egy új, három kastélyos rehabilitációs program terveit ismertette a képviselők előtt. A következő évben kezdődő, öt–hat éves időtartamú felújítási munkálatok a keszthelyi, a gödöllői és a fertődi műemlékegyütteseket érintenék. Varga Kálmán kiemelte: nemcsak műemléki helyreállításról van szó, hanem olyan komplett rehabilitációs program kidolgozásáról, amelynek eredményeként európai szintű, kulturális-turisztikai centrumok jönnének létre.

Az elnök hangsúlyozta: a műemlékek turisztikai értékét kulturális gazdagságuk adja, így vonzerejük tradícióik hatékony kibontásában rejlik. Ezért mindenképpen indokolt a kastélyok üzemeltetése és közfunkciói közötti összhang megteremtése, legyen szó múzeumok működtetéséről, vendéglátásról, könyvkiadásról vagy akár közös marketingfellépésről.

A számítások szerint az első évben a rehabilitáció finanszírozására kastélyonként 400–600 millió forint áll majd rendelkezésre. A kiadásokat a hivatal saját költségvetéséből, tárcaközi együttműködéssel megvalósuló alapokból, illetve regionális forrásokból fedezné.
A három kastély közül a fertődi Esterházy-kastély állapota a legelszomorítóbb: a műemlékegyüttesének és parkjának helyreállítási költségét több mint 10–13 milliárd forintra becsülik.
A KÖH elnöke aláhúzta: a három kastélyos program nem azonos a néhány éve indított „nemzeti kastélyprogrammal", amelynek sikertelenségét Varga Kálmán több tényezővel is magyarázta. Egyrészt a magyarországi jogi és infrastrukturális környezet nem volt alkalmas a jelentős volumenű magántőke érdeklődésének felkeltésére, másrészt a programba bekerült kastélyokat szerinte következetes szempontok érvényesítése nélkül válogatták össze. Varga Kálmán hozzátette, a későbbiekben lehetségesnek tartja a nemzeti kastélyprogram átgondoltan történő újraindítását is.

Felállt a választási bizottság

A három kastélyos program ismertetésén túl a fertődi önkormányzat tegnap esti ülésén a képviselők megválasztották a helyi választási bizottság tagjait, majd jóváhagyást igénylő ügyekről – például gyermekorvosi pályázat kiírásáról – határoztak. Döntöttek a tőzeggyári építési telkek értékesítéséről is. Ezt követően hangzott el az önkormányzat négyéves tevékenységéről szóló polgármesteri beszámoló.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke a helyi tehetséges fiatalok kastélycentrikus, ösztöndíjalapú képzésének kérdéséről is szólt, szorgalmazva annak a lehetőségnek a megteremtését, hogy a műemlékegyüttes működését idővel fertődi múzeumi, gazdasági és marketingmenedzserek láthassák el. A képzés finanszírozásának terhe a kastély kezelőjére, a Műemlékek Állami Gondnokságára hárulna, de helyi és régiós összefogás is eredményre vezetne.
Fülöp Géza, Fertőd polgármestere elmondta: a városvezetés örült, amikor az Esterházy-kastély a közelmúltban a Műemlékek Állami Gondnokságának kezelése alá került, akkor is, ha forráshiány miatt jelentősebb rehabilitációs munkára azóta sem kerülhetett sor. „Nagyon bízunk abban, hogy a szakmaiság mellett ezúttal sikerül megteremteni a helyreállítási munkákhoz szükséges pénzügyi hátteret, s belátható időn belül be is fejeződhet a kastélyrehabilitáció. Ezáltal ugyanis hallatlan fejlődés elé nézhetne Fertőd és vonzáskörzete" – nyilatkozta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelkész vagy pszichológus?

Drámai élethelyzetekkel, stresszel, feszültséggel teli időszakokkal kell számolniuk munkájuk során a… Tovább olvasom