Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kevéssel nő a vízdíj, a parkolás nem drágul

Sopron - Nem emelkednek a parkolási díjak, a lakossági vízdíj 6,4, a hulladékdíj nyolc százalékkal nő. Kéthavonkénti helyett marad a havonkénti közgyűlés.
A tegnapi közgyűlés a Csatkai-díj átadásával kezdődött. A kitüntetést Csekő Ernő levéltáros vehette át a helytörténetben végzett kiemelkedő munkájáért. Ezután a Szülőföldünk honismereti vetélkedő díjazottjait is bemutatták.

Parkolás
A parkolási díjak változásának tárgyalásakor Nagy Tamás (MDF) megkérdezte: mikor nyílik meg a Petőfi téri mélygarázs? A polgármester arra hívta fel a képviselő figyelmét, hogy ez a kérdés nem tartozik szorosan a napirendhez, ezért egyelőre nem is kívánt élni a válaszadás lehetőségével. Elfogadták a parkolási árakról szóló rendeletet, mely szerint nem emelkednek a díjak a várakozóhelyeken. A települési hulladékkal és a hozzá kapcsolódó közszolgáltatással kapcsolatos előterjesztés kérdésében a képviselők az alacsonyabb, nyolcszázalékos áremelést fogadták el.

Vízdíjügyben a képviselők – az alapdíj miatt – az igazságosságot hiányolták a megállapított tételekből, végül a 6,4 százalékos emelést fogadták el.

Kéményseprés

A kéményseprő-ipari közszolgáltatással kapcsolatban ugyancsak döntés született, ennek alapján öt százalékkal emelkedik a díj, ami egy kéményre egy évre vonatkoztatva 67 forintos költségnövekedést jelent.

Víz

Az ivóvízellátás témájában a vízmű által előkészített rendelettervezet alapdíj-emelkedést nem tartalmaz, a lakossági vízdíjról két lehetőséget, 6,4 vagy 7,6 százalékos emelést említett. Dr. Szekeres Csaba (Civil Összefogás) azt a véleményt fogalmazta meg, hogy igazságosabb lenne a fogyasztáshoz kötni az alapdíjat. – Készültek számítások erre vonatkozóan? – kérdezte a képviselő. Hegedüs László, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója azt válaszolta, hogy a vízmű számlázási rendszerébe nem lehet beleépíteni a differenciált alapdíjat. – Ötven-hatvanmillió forintba kerülne egy olyan eszköz, amivel megoldható lenne a fogyasztáshoz kötődő alapdíj számítása, ez nem térülne meg.

A képviselők – az alapdíj miatt – az igazságosságot hiányolták a megállapított díjtételekből, végül a 6,4 százalékos emelést fogadták el.

Közvilágítás

A közvilágítás fejlesztésével kapcsolatos napirendnél elfogadták azt a határozati javaslatot, mely szerint megvalósíthatósági tanulmányt készíttet az önkormányzat, mellyel pályázhat a Lehár Ferenc utcai lakótelep és a Jereván-lakótelep közvilágításának költségcsökkentésére.

Közlekedés

A buszjegyárak tárgyalásánál ötszázalékos emelést fogadtak el a képviselők. A helyi iparűzésiadó-rendeletet is módosították tegnap. Novemberben megváltozott az adótörvény, ezért volt szükség a módosításra – mondta el Havas András alpolgármester.

Költségvetés

A 2007-es költségvetésről szóló rendeletmódosítás is szükségessé vált, erről is szavaztak a képviselők. A Magyar Önkormányzatok Szövetségébe történő belépés tárgyalásakor Boros László (MSZP) megkérdezte, hogy mi az oka a belépési igénynek. Fodor Tamás elmondta, hogy amennyiben a tagság nem váltja be az igényeket, később lehetőség lesz a kilépésre.
Szavazáskor 15 igen, 5 nem, 2 tartózkodás mellett megszavazták a belépést a szervezetbe, mely az önkormányzati érdekek védelmét képviseli a kormányzati döntéshozatal során. Ezután a jövő év első félévének munkatervét határozták meg a képviselők. A polgármester havonkénti helyett eredetileg csak kéthavonkénti ülésezést javasolt volna, azzal az indokkal, hogy így több ideje maradna a hivatalnak az előterjesztések precízebb előkészítésére. Az előterjesztői módosító indítványa – melyet elfogadtak – azonban mégis havonkénti ülésről szól, de januárban nem tartanak testületi ülést.

A közgyűlésen kiderült: ötven-hatvanmillió forintba kerülne egy olyan eszköz, amivel megoldható lenne a fogyasztáshoz kötődő vízalapdíj számítása, ez nem térülne meg.

Olvasóink írták

 • 7. látó 2007. december 21. 09:13
  „Freddy-vel mélységesen egyetértek! A Távhődíj pedig továbbra is egy időzített bomba!”
 • 6. joco 2007. december 21. 05:51
  „FREDDY: maga a pereskedés volt- most már jogerösen- marha nagy tévedés volt.”
 • 5. FREDDY/S 2007. december 20. 15:01
  „Ha a globexolás, a mélygarázs az elfuserált ipari park és a Deáktér betontömege helyett szélkerekek épültek volna (lásd. Németkersztúr) akkor környezetbarát területünk lenne és nem kellene hivatkozni bukott perekre, mert az a téves beruházások következménye, nemde...”
 • 4. joco 2007. december 20. 14:39
  „Hát Uraim ! a bukott perek "balsikerdijait"ill.annak hozzadékát, tán Maguknak kellene fizetiük, és nem emelgetni”
 • 3. győri polgár 2007. december 20. 11:48
  „Szerintem két következtetés vonható le a "vízes hírrel" kapcsolatosan. 1. Úgylátszik Sopronban nincs Szindikátusi Szerződés, így a közgyűlés önállóan dönthet a vízdíj emelésének a mértékéről ami 7,6% helyett 6,4% lett. 2. Megállapítható, hogy a víz és csatornadíjak mértéke egyenesen arányos a szolgáltatási terület nagyságával. Vagyis amennyivel nagyobb a szolgáltatási terület annál magasabb a viz és csatornadíj mértéke. Ez jelenleg Győrre jellemző. Azt gondolná az ember, hogy ilyen esetben fordított az arány.”
 • 2. FREDDY/S 2007. december 20. 10:04
  „Az alapdíjat az Alkotmánybíróság 26/2006 (VI.15) AB határozatában jogszabálysértőnek minősítette. Így etikátlan volt 0 m3 víz fogyasztása után alapdíjat felszámolni és kényszeríteni az állampolgárt az óra leszereltetésére a saját költségén. Az életben vannak olyan esetek amikor a méltányosságot kellene alkalmazni, de ez nálunk ismeretlen. Nem tisztességes, ha egyesek munka nélkül jutnak így jutalomhoz, míg másoknak ezért meg kell dolgozni. Sajnálatos, hogy az alapvető emberi jog ismeretlen.”
 • 1. Jimms 2007. december 20. 09:53
  „És mi újság a távhődijjal ? Elméletileg azt is tárgyalták és nem találni róla semmit.
  A Polgármester Úr csökkenést igért !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz rendezvény, négyezer résztvevő

Sopron - „Eredményesen zárult a »Regionális hálózat- és kapacitásépítés Nyugat-Dunántúlon«… Tovább olvasom