Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Keveslik az eredményeket

A Fertő kultúrtáj megalakulása óta mindössze hétmillió forintot nyert pályázatokon.
– Fertőszéplak önkormányzata három hónappal ezelőtt felfüggesztette tagságát a Fertőtáj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesületben. Véleményünk szerint a szervezet megalakulása óta nem érte el az általunk megkívánt érdekérvényesítő szerepét – magyarázza Bozsvári István, Fertőszéplak polgármestere.

„ Döntéseinknél változatlanul figyelembe vesszük a címmel járó követelményeket, de az elnökség javaslatait már nem minden esetben fogadjuk el."

– A tanács irodája Fertőszéplakon működik, a fenntartásához tavaly négyszázezer forinttal járultunk hozzá. Egyáltalán nem biztos, hogy ezt a jövőben is megtesszük. Sőt, az is elképzelhető, hogy másik helyszínre kell költöznie az irodának. Erről februári ülésén dönt a képviselő-testület. A tagdíjat természetesen mi is fizetjük, hiszen tisztában vagyunk vele, a Fertő kultúrtáj egy adományozott cím, így erről lemondani nem lehet.
A Fertő tó és környezete 2001 óta része a világörökségnek, az eltelt öt évben azonban alig hétmillió forintot kaptak. Szemben a listára utolsóként felkerült Tokajjal, ahol a cím 2,5 milliárd forint pluszbevételt hozott.

Ivanics Ferenc elnök elmondta, két éve működik az egyesületük, azóta egyetlen jelentős pályázat volt, amelyen valóban nem nyertek. Több kisebb kiíráson viszont igen. – Nehéz összehasonlítani az elnyert pénzeket – érvel az elnök. – A kormány teljesen átalakította a támogatási rendszerét: az elmaradott térségek felzárkóztatását szorgalmazzák. Ebben a körben mi nem vagyunk benne.

Térjünk rá a másik témára, az iroda ügyére. Az egyesület megalakulásakor Fertőszéplaknak az volt a célja, hogy ott legyen a központ. Pk felajánlották, hogy adják az épületet és fizetik a rezsit. Akkor a többi polgármester is elfogadta az ajánlatot ebben a formában. Most nem tehetünk mást, megvárjuk a fertőszéplakiak döntését. Ami a felfüggesztést illeti, számunkra ez nehezen értelmezhető, mivel ilyen jogi lehetőség véleményünk szerint nincs. Azt pedig kiváltképp furcsállja a többi település polgármestere, hogy Bozsvári István miért vesz részt az elnökség ülésein, ha egyszer felfüggesztette a tagságukat – mondta végezetül Ivanics Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkapták a gázolajtolvajokat

Hosszas nyomozati munka után hétfőn az éjszakai órákban a Soproni Rendőrkapitányság munkatársai Balfon lecsaptak arra a többszörösen büntetett előéletű két fiatalemberre, akik december közepétől gázolajlopással egymillió forintos kárt okoztak. Az egyik gyanúsított házában profi módon berendezett indiaikender-ültetvényt is találtak a rendőrök. Tovább olvasom