Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Kevesen veszik komolyan a szmogot

Sopron - Nem vették komolyan a szmogot Sopronban. A figyelmeztetések ellenére nem volt kevesebb jármű és gyalogos tegnap sem a város utcáin és maszkot sem viselt senki. Pedig a szálló por koncentrációja továbbra is a riasztási érték fölött van.
Továbbra is a határérték fölött mérték a szálló por koncentrációját a Kodály téri mérőállomáson. A környezetvédelmi felügyelőség kedden is 105 és 120 mikrogramm/köbmétert regisztrált. Az értékekről folyamatosan tájékoztatják Sopron önkormányzatát. A városvezetésnek nincs jogszabályi kötelezettsége szmogriadó elrendelésére (lévén Sopron kisváros és a törvényhozók csak a 200 ezernél nagyobb lélekszámú településeken számítottak ilyen mértékű levegőszennyezettségre), ajánlásaikat már korábban megtették. Arra kérték a soproniakat, lehetőleg hagyják otthon járműveiket, csak a szükséges mértékben üzemeltessék tüzelőberendezéseiket, keveset legyenek a szabadban, vagy ha muszáj, viseljenek maszkot és csak délután szellőztessenek. Ehhez képest nem csökkent a város útjain a forgalom és maszkos gyalogosokat sem láttunk. A soproniak szemmel láthatóan nem ijedtek meg a szmogtól...

– Pedig komolyan kellene venni a figyelmeztetéseket – mondja dr. Vig Péter egyetemi docens, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara Környezet- és Földtudományi Intézetének oktatója. A meteorológiával is foglalkozó szakembert meglepte, hogy a Kodály téren tartósan ilyen magas koncentrációt mérnek.

– Ez számomra is talány. Ha a Csengery utcában lenne a szálló pornak ilyen magas a koncentrációja, nem lennék így meglepve, de a huzatos Kodály téren, ahol hagyományos kémények sincsenek és a forgalmas utak is elkerülik, meglepő ez az adat. Bár a nagy forgalmú Bécsi út gázai akár idesüllyedhetnek le... Nyilván ki is kell vizsgálni az okokat – mondja dr. Vig Péter, aki egyértelműen az autók kipufogógázának, a város földrajzi elhelyezkedésének, a „völgyhelyzetnek" tulajdonítja a szennyezettséget.

Sopronban nincs jelentős légszennyezést okozó ipar, ezért az autók kipufogógázának, a város völgyhelyzetének tulajdonítják a szmogot. Fotó: Magasi Dávid
Sopronban nincs jelentős légszennyezést okozó ipar, ezért az autók kipufogógázának, a város völgyhelyzetének tulajdonítják a szmogot. Fotó: Magasi Dávid

– A levegőben szálló por veszélyes, komolyan kellene venni. Ezek apró, mikroszkopikus részecskék, melyekre kevésbé hat a gravitáció, a turbulencia tartja mozgásban őket.

A kipufogógázzal mérgező anyagok, vegyszerek is a levegőben vannak, belélegezve a véráramba is bekerülnek, s irritálnak, marnak

– magyarázza a szakember, aki szerint a problémát nem lehet azzal megoldani, hogy tegyük le a kocsit, hosszabb távú, megelőző intézkedéseket kellene hozni. Egy helyre lehetne koncentrálni például azokat az intézményeket, ahol ügyintézések folynak és a közlekedést is ésszerűsíteni kellene. Sopronban rengeteg az egyirányú utca, néha több kilométert kell autózni a városban, pedig kisvárosban élünk.

– Magyarország még nem tart ott mentálisan, hogy a légszennyezettségi adatok miatt kiszálljunk az autónkból és gyalogoljunk vagy buszozzunk. Sokan meg sem tehetik, kell a kocsi a munkájukhoz. Én is autóval jöttem be dolgozni, mert siettem – vallotta be őszintén a docens.

Munkája miatt nem tehette le autóját Mészégető Tibor villanyszerelő sem, akit az utcán szólított meg munkatársunk. Az árubeszerzéssel is foglalkozó Triber Beátánál ugyanez volt a helyzet – ahogy még több ezer soproni számára is. Ahogy nem tette le a többség az autót, úgy nem vettek maszkot sem. A szmogot egyébként csak most tanulja az ország. A határérték már uniós (nemrég még ennél magasabb koncentrációnál volt csak jelentési kötelezettség), a tennivalók és intézkedések tekintetében azonban csak tapogatóznak a hatóságok és az illetékesek. A soproni önkormányzat is megfogalmazta ajánlásait, figyelmeztette a város lakóit, ezt követően pedig azt várja, hogy az időjárás megoldja a problémát. Mára már szelet jósol a meteorológia...

Mennyibe kerül a védelem?

A festékboltokban 40 forint az egyszerű papírmaszk, a komolyabb, már valóban védőszűrő orrfityula 400–1200 forintba kerül. Papírmaszkot a patikákban is lehet vásárolni, de sehol sem tapasztaltak e téren megnőtt vásárlói igényeket...


Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. elemér 2009. január 19. 20:46
  „Javitás, ismerösöm dohányzott és nem aszmás hanem emphecema betegsége van. Ez a szmog pedig a cellákat a tüdüben hozza gyulladásban, nem a sejteket.”
 • 21. elemér 2009. január 19. 17:03
  „Most eszembe jutott egy aszmás ápolónö akit ismerek. Foghagyma segiti mondta hogy jobban lélegzik. Ezt folyékonyan veszi a patikábol. Foghagyma egyébként is jó az ellenálásra a szervezetben. Nagyon jók a yoga lélegzö gyakorlatok jó levegöben. Lélegezni tanulni kell és semilyen sport nem tanit helyes lélegzésre. Ezt doktorok állitják akik ismerik a yogát, én csak megerösitem tapasztalatbol. Sport és yogában pedig nincs konfliktus.

  Miért szál el a szöveg mielöt felrakod. Azért mert elvan foglalva a böngészö, pakolja a hirdetéseket, meg kémked. Nincs mind ehez elég sáv. Ilyenkor leállitom és felteszem amit ide akarok. Én a Firefox-t és noscript vele használom.”
 • 20. elemér 2009. január 19. 16:47
  „Azok akiknek sziv és tüdö problémájuk van ilyenkor nagyob veszéjben vannak. Senkinek nem tesz jót hosszab ideig kint ez a levegö. Tüdöt támadja ez elösször, gyulladás a sejtekben és csökkenti az imun szisztémát ami begegségek ellen van. USA-ban ezt már régóta tanulmányozzák.

  http://www.aqmd.gov/smog/historical/smog_and_health.htm”
 • 19. elemér 2009. január 19. 12:12
  „Igen a város rossz helyen van amit szakértök is megállapitottak. L.A.-ben (Losziban) hasonló a helyzet. Megoldás carpool. Töb ember egy kocsiban egyirányban. Kattintanak a net-n és találkoznak vagy SMS. Egyszerüen parkolás, ahonnan a busz vagy minibusz jár. Elfelejtettem emliteni hogy ez csökkenti az öregkort és nyugdijas kiadásokat. Emeli a korházi betegségek költségeit.”
 • 18. mindigatutit 2009. január 16. 09:34
  „mint mondtam,meg kell nézni azt a mérőt.lehet,hogy rossz”
 • 17. laliho 2009. január 15. 16:57
  „"A figyelmeztetések ellenére nem volt kevesebb jármű és gyalogos tegnap sem a város utcáin és maszkot sem viselt senki."

  Kit, mikor, milyen formában figyelmeztettek?”
 • 16. cocialisták 2009. január 15. 10:19
  „Pedig már épp akartam mondani, hogy a kormány az oka mindennek :)”
 • 15. Telepathia 2009. január 15. 08:32
  „Nem a szóvivőnek a tapasztalatlan Kuslics Balásznak kell az ügyben nyilatkozni. haenem egy környezetvédelmi szakembernek, referensnek Boros úrnak vagy a városvezetésnek, Polgármester úrnak.
  Akkor nem halottunk volna valótlanságot. PLl" ha nem indokolt, akkor ne fütsünk" , ne hazsnáljuk a gépkocsinkat mert így is el lehet kerülni Sopronban a szálló port, a szmogot. No comment!”
 • 14. Lobbo71 2009. január 15. 08:12
  „A sok okos csak abból fog érteni, ha kezébe nyomják a 30.000-es csekket a büntetésről.”
 • 13. Jay80 2009. január 15. 05:23
  „9.
  Hogy kerül most ide a kormány? Gyenge elszólás volt.”
 • 12. fmoni20 2009. január 14. 22:17
  „miracle!

  Én a vidékiekre gondoltam, nem a soproniakra. Reggel negyed 8-kor még bejutottam Sopronba vizsgázni, de fél 10-kor már nem tudtam volna haza jönni, mert a buszok nem közlekedtem. De szerencsére a vonat járt!!!”
 • 11. coolzsu 2009. január 14. 21:58
  „volt riasztás? bocsi, de gondolom nem én vagyok az egyetlen, akinek ez új... abszolute nem is hallottam róla semmit sem...”
 • 10. Intel 2009. január 14. 20:11
  „9.
  A hozzá szólásod 10 pontos:)”
 • 9. istván51 2009. január 14. 20:09
  „Csodálom hogy nincsenek itt azon hozzászolok kik azt mondják" hogy a kormány az oka mindennek"”
 • 8. FREDDY/S 2009. január 14. 19:58
  „A megoldás a megelőzés lenne, nemde...”
 • 7. Intel 2009. január 14. 19:54
  „A megoldás nagyon egyszerű...
  Vagy kitiltja az autókat a városból az önkormányzat.
  Vagy pedig alkotnak egy rendeletet, és az alapján eljárhat a Soproni Rendőr kapitányság emberei.

  A kérdés csupán csak az, hogy ezt a roppant kellemetlen, népszerűtlen intézkedést, bemeri vállalni majd a Soproni Önkormányzat!

  Megjegyzés:
  Ha a mélygarázs működne, és több parkoló, akkor az emberek nem mennének odább 10m-enként...

  Újra kell gondolni Sopron belváros közlekedését...”
 • 6. csd 2009. január 14. 19:47
  „most pedig már veszélyesebb gyalog a szmog miatt, mint kocsival :D”
 • 5. jockey 2009. január 14. 19:15
  „Kíváncsi vagyok, hogy ki viselt az elmúlt napokban maszkot Sopronban? Az utolsó maszkos a játékterem kirablója volt, ha jól emlékszem a róla írtakra. Tényleg, vele mi van? Akkoriban Intel azt írta, hogy napokon belül elfogják.
  Egyébként valóban röhej, hogy egyesek képtelenek 5-10 percet gyalogolni. De hát ez van, ezt kell szeretni.”
 • 4. FREDDY/S 2009. január 14. 18:23
  „Ha 1993-ban a tehermentesítő út 3 - 5 km-rel északra került volna, most kevesebb lenne a szmog, nemde...”
 • 3. miracle 2009. január 14. 17:43
  „2.
  Gyalog.
  Csak mint tudjuk vannak emberek, akik most már 20 percnyit sem bírnak menni. A 20 helyére sok esetben nyugodtan írhatunk persze 5-öt is. Érdekes, ilyenkor mindenkinek munkaeszköz a kocsi, ezek szerint irodákban, iskolákban, boltokban nem is dolgozik senki ebben a városban.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terelővadászattal a vadbalesetek ellen

Sopron - Terelővadászatot tartottak a Sopron környéki erdőkben a Taeg Zrt. munkatársai abból a… Tovább olvasom