Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Kevesebbet fizetnek a cukorrépáért

Pénteken kezdődik a cukorrépa-feldolgozási kampány Petőházán. A gyárba 550 ezer tonna répát várnak.
Az elmúlt évinél valamivel rosszabb, de a vártnál jobb termésre számítanak a cukorrépa-termelők a petőházi gyár körzetében. A gyár jó minőségű alapanyagra számíthat. A Magyar Cukor Zrt. petőházi és kaposvári gyárában szeptember 22-én kezdődik a kampány.
– A jelenlegi adatok alapján a két üzembe összesen 1,025 millió tonna cukorrépát szállítanak majd be – mondta Fischer Béla vezérigazgató. – Ebből a mennyiségből a tervek szerint 140–145 ezer tonna fehér cukor készül. A petőházi körzetben a termésátlag hektáronként 50 tonna, ebből 70–80 ezer tonna cukor készül majd.

A vezérigazgató szólt arról is, hogy középtávon a magyar cukorágazat sorsa attól is függ, hogy milyen lesz a termelési kedv a gazdák körében. Idén erről jó tapasztalatokat szereztek, ami azt jelzi, hogy a cukorrépa még a csökkentett felvásárlási árak mellett is megfelelő jövedelmet biztosít. Igazi kihívást az elkövetkező évekre meghirdetett további árcsökkenés jelent majd, s ezért még a korábbinál is nagyobb jelentősége lesz a szoros, partneri együttműködésnek a termelők és a cukorgyárak között. A gazdák az elmúlt évben az unióban előírt minimális árat – 11.500 forintot és különböző mértékű úgynevezett szállítási prémiumot – kaptak egy tonna cukorrépáért.

Az új szabályozási rendben négy év alatt azonban ez a minimális ár is csökken. Az idei évben már csak 8900 forint lesz az átvételi ár. A gazdák kieső jövedelmét részben az unió költségvetéséből érkező közvetlen cukorrépa-támogatás, illetve ezenfelül a hazai egyszerűsített területalapú támogatás növekedése pótolja. A 2006–2007-es cukorgazdasági évben a Magyar Cukor Zrt. – és valamennyi közösségi cukorgyártó – számára a legnagyobb kihívást az előállított cukor után az EU-kasszába befizetendő, kilogrammonkénti 38 forintos szerkezetváltási illeték bevezetése jelenti. A cukorgyárak teljes árbevételének több mint 20 százalékát kitevő rendkívüli adóból az EU egy olyan alapot hoz létre, amelyből az ágazatból „kiszálló" gyártókat és cukorrépa-termelőket – részben – kártalanítják majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenlakás Fertőszéplakon az átiratkozóknak

Meghökkentő vállalkozásba kezd a fertőszéplaki önkormányzat annak érdekében, hogy megtarthassák nyolcosztályos iskolájukat. Azok a családok, akik vállalják, hogy a környező településekről október elsejétől hozzájuk járatják felső tagozatos gyermeküket, egészen addig ingyen lakhatnak, míg csemetéjük Fertőszéplakon tanul. Tovább olvasom