Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Kevesebben tanulnak Ausztriában

Idén kevesebb soproni diák jár majd osztrák iskolába, ugyanis a magyar diákoknak tandíjat kell fizetni.
Sopronban idén kevesebb diák fog vonatra, buszra szállni, hogy a szomszédos ország valamelyik iskolájába járjon. Városi szinten nincs összesítés, hányan is voltak tavaly és miképpen alakul számuk az idén, hiszen a szülők és az iskolások szabadon választhatnak – akár külföldi – oktatási intézményt. A megkérdezett soproni iskoláktól kapott információk viszont csökkenésre utalnak.

A nyelvtanulás miatt vonzó

A földrajzi közelségből eredő, osztrák iskolai lehetőség elsősorban a nyelvtanulás miatt vált vonzóvá. Sorra születtek a soproni és a burgenlandi, alsó-ausztriai intézmények közötti megállapodások. Akadtak olyan általános iskolák – mint például a Gárdonyi –, ahol a felső tagozatos osztályokból öt évvel ezelőtt évfolyamonként még 5–10 diák kezdett el Ausztriában tanulni, idén azonban már senki nem veszi igénybe ezt a lehetőséget. Ettől függetlenül még így is összesen tíz gárdonyis tanul Ausztriában. A fénykorban több mint harmincan. Az Orsolya-iskolából tavaly kettő, idén csak egy általános iskolás korú (negyedikes) tanuló kezd ősszel Ausztriában; tőlük összesen nyolcan ingáznak a határ túlsó oldalára.

A Fenyő téri iskolában – ahol közel másfél évtizede alakítottak ki partnerkapcsolatokat osztrák intézményekkel – a kezdetekkor tanévenként 20–40 gyerek járt ki, a most következő tanévben összesen 23-an. Összehasonlításul: 2003-ban, EU-csatlakozásunk előtti esztendőben még hét, idén már csak két újonnan jelentkező diák tanulhat tőlük osztrák iskolában. Igaz, a haracsonyi (Horitschon) község- és iskolavezetés partnerségének köszönhetően a két tanulót még tandíjmentesen fogadják.

Úgy tudjuk, az osztrák iskolák iránti érdeklődés csökkenésében döntően az játszik szerepet, hogy – eltérően a korábbi évek gyakorlatától – Ausztria nem nyújt állami támogatást az immár EU-taggá vált országból érkező magyar diákok iskoláztatásához.

Tanévenként 1300 euró

A magyarok számára bevezetett osztrák tandíj-kötelezettség nyilvánvalóan közrejátszott a tendencia ilyen alakulásában. Információnk szerint van olyan iskola, ahol tanévenként 1300 euró körüli, azaz több mint 300 ezer forint lenne a tandíj. Ugyanakkor jó hír, hogy akik még hazánk EU-csatlakozása előtt iratkoztak be osztrák tanintézményekbe, nem kell fizetniük. Az ebenfurthi városvezetés például állja – kifutórendszerben – a helyi iskolába évek óta járó soproni diákok költségeit.

Ebenfurthban tanul

– Korábban a Gárdonyi-iskolába jártam, 2003-ban ötödikesként kezdtem meg Ebenfurthban tanulmányaimat – mondta Fürtös Bálint soproni iskolás, aki már várja az osztrák és a magyar osztálytársakkal való találkozást. – Szüleim a nyelvtanulás fontossága miatt döntöttek az osztrák intézmény mellett. Az osztályba húszan járunk, közülük ketten vagyunk soproniak. Osztrák tankönyvtámogatásban is részesülünk. Nem szakadtunk el a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar történelem megismerésétől sem. Ezeket a tantárgyakat heti egy-két órában magyar nyelvű tanárok oktatják nekünk a kinti iskolában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házelnöki találkozó Sopronban

Szili Katalin osztrák partnerével félévente tart megbeszélést, éppúgy, mint a többi szomszédos ország házelnökével. Hétfői soproni találkozójukon elsősorban a két parlament közötti együttműködésről, a szeptember 5-i New York-i házelnöki világtalálkozóról, valamint uniós együttműködésünkről tárgyaltak, különös tekintettel a 2007–2013 közötti költségvetési időszakra. Tovább olvasom