Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Kevesebb szőlő, jó minőség

Kevés termés, jó minőség, alacsony felvásárlási árak – idei soproni szüret tapasztalatai.

– Sopronban és környékén szeptember 20-án kezdődött a szüret és a jövő hét végén befejeződik – mondta Molnár Tibor, a Soproni Hegyközségek Tanácsának elnöke. – A kései szüretelésű szőlők természetesen még a tőkéken maradnak, de ez nem befolyásolja, hogy gyorsmérleget készítsünk. Eddig a termés 85 százalékát szüretelték már le. A legfontosabb, hogy nem igazolódott azok véleménye, akik gyenge minőségre számítottak. Ez részben a megszokottnál kevesebb termésnek és a szép, napfényes szeptemberi-októberi szőlőérlelő időjárásnak köszönhető. A borvidéken hektáronként 70–80 mázsa az átlagtermés, az idén ennek mintegy hatvan százalékával számolhatnak a gazdák, és nem csak Sopronban. Ezért megjelentek a felvásárlók és 250 vagon szőlőt (25 ezer mázsa) kötöttek le. Megoldódtak tehát az értékesítési gondok is, az már egy másik kérdés, hogy az árak elkeserítették – joggal – a termelőket, mert a kékfrankos kilóját átlagban 45 forintért, a zöld veltelinit pedig 26–40 forintért vették meg tőlük, nemcsak a más vidékekről érkezett kereskedők, de helyben is.

Molnár Tibor úgy látja, az idei kevesebb termés jótékony hatással lehet az egyébként is „túltermelési válsággal" küszködő ágazatra. Az idei jó minőségű gyümölcsből pedig megfelelő szakértelemmel és technológiával ismét nagy borok készülhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszok az Újteleki utcában

Két évig építették, közművesítették Sopronban az Újteleki utcát. Nincs lebetonozva, csak aszfaltozva, ezért 3,5 tonnás súlykorlátozás van érvényben a szakaszon. A Selmeci utcai körforgalom-építés óta azonban nem csak az autósok, de a buszok is kénytelenek igénybe venni az Újteleki utcát, és félő, a sokáig készült egyenletes útszakasz ismét „megadja magát". Tovább olvasom