Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kevesebb pénz jut a kisebbségeknek

Sopron - Kevesebb pénz jut a soproni kisebbségi önkormányzatok támogatására idén. A városvezetés a pályázati önrészek előteremtésében ajánlott fel segítséget.
A Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat idén 1,8 millió forint állami és önkormányzati támogatásban részesül. Ez az összeg 2008-ban 3 millió forint volt. A horvát kisebbségi önkormányzat szintén 1,8 millióból gazdálkodhat, a tavalyi 2,5 millió forinttal szemben. A bolgárok 1 millió forintot kaptak az állami normatívával együtt, 2008-ban még 1,9 millió forintot. (A kisebbségi önkormányzatoknak egységesen 571 ezer forint állami normatíva jár, függetlenül attól, mekkora nemzetiségi csoport is áll mögöttük. Sokan ezt igazságtalannak tartják.)

– A német nemzetiségi önkormányzat a legnagyobb kisebbséget képviseli a városban, és itt működik a legnépesebb kisebbségi egyesület, a Sopron és Környéke Német Kultúrklub. Ezért is nehezményezzük, hogy költségvetésünk a kevesebb önkormányzati támogatás miatt jelentősen csökkent – jelentette ki a Kisalföldnek Hirschler Rezső, a helyi németek elnöke. – Bevételeink zöme pályázatokból származik. Pályázni viszont csak úgy tudunk, ha rendelkezünk megfelelő önrésszel, ami a város által nekünk szánt összeggel nem lehetséges. Mi vagyunk a legtöbben, nálunk intenzív a nemzetiségi oktatás és kultúra ápolása is. Úgy gondolom, ezt figyelembe kell venni a pénzek elosztásakor is. Rendezvényeinkkel határokon átnyúló emberi kapcsolatokat is ápolunk, hiszen több százan vesznek rajtuk részt a szomszédos osztrák falvakból is. Megjegyzem, a német önkormányzat tagjai munkájukért tiszteletdíjat nem vesznek fel.

Krisch Magdolna: Idén a német kultúrklub egyik fő feladata az 1946-os, 3x2,5 méteres kitelepítési emlékmű elkészítése.
Krisch Magdolna: Idén a német kultúrklub egyik fő feladata az 1946-os, 3x2,5 méteres kitelepítési emlékmű elkészítése.

– Idén egyik fő feladatunk az 1946-os kitelepítési emlékmű létrehozása, amit a kultúrklub kezdeményezett. A szobor az evangélikus templom melletti zöldterületen kap helyet – tette hozzá Krisch Magdolna, a klub elnöke. – E célból már tavaly is több jótékonysági rendezvényt – adventet, batyus bált, koncertet – szerveztünk. Az adók egy százaléka, az evangélikus egyház, a helyi német önkormányzat támogatása mellett Németországból és a nagykövetségről is kaptunk anyagi segítséget, így jelenleg hárommillió forint áll rendelkezésre. Még 9 millió forintra lenne szükség. Ígéretet kaptunk a helyi Rotary klubtól és a városvezetéstől is, hogy az emlékmű megvalósítását támogatni fogják.

– A kisebbségi önkormányzatokat, mint eddig, ezután is támogatja a soproni városvezetés, ugyanakkor működésük feltételeit alapvetően az állami normatívának kellene biztosítania. Úgy látszik, a kormány nem tartja fontosnak ezt a területet, hiszen évek óta megalázó összeget fordít a működésükre – mondta Abdai Géza alpolgármester. – Sajnos 2009-ben nem olyan mértékű a nekik szánt városi anyagi segítség, mint tavaly. Ettől függetlenül igyekszünk segíteni. A költségvetésben elkülönített pályázati önrész lehetőséget biztosít a kisebbségek számára is a pályázatok benyújtásához. Ilyen célra 50 millió forint áll rendelkezésre.

Olvasóink írták

 • 9. FREDDY/S 2010. február 06. 18:33
  „A soproni német nemzetiségiek pénzét nem kell ellopni, azaz ágfalvi ajándékot képezni tróger módon, nemde...”
 • 8. FREDDY/S 2009. augusztus 16. 20:43
  „Nem illik a nemzetiségiek érdekeit összekeverni, nemde...”
 • 7. FREDDY/S 2009. március 10. 05:24
  „Pontosítva: Személyi jellegű kiadás 1.620eFt/év,

  Ilyen összegekből bőven biztosítható lett volna a kitelepítési emlékmű, és nem kellett volna a képviselői tiszteletdíjról lemondani, nemde...”
 • 6. FREDDY/S 2009. március 10. 05:06
  „http://portal.sopron.hu/Sopron/portal/autonomy_show?contentId=1869 olvashatók a 2008 évi jegyzőkönyvek, mely alapján
  Német nemzetiségi Vers és Prózamondó verseny: 20.000.-Ft
  Bajai német nemzetiségi továbbképzés: 30.000.-Ft
  Petőfi Sándor Általános Iskola német nyelvű verseny 25.000.-Ft támogatás

  Személyi jellegű kiadás 1.620eFt6év, munkaadókat terhelő járulék 650e.Ft/év, ruhapénz 70.000.-Ft/év, étkezési hozzájárulás 6.000.-Ft/hó, szemüveg hozzájárulás 15.000.-Ft/év kissé etikátlan kiadások egy ágfalvi lakos részére.

  A valódi soproni német nemzetiségiek többet érdemelnek, de nem a jelenlegi vezetéstől, mert őket csak 296 választó választotta meg, nemde...”
 • 5. jockey 2009. március 09. 17:36
  „Sajnos egy bizonyos kisebbség támogatására - a cikkben felsoroltak a kérdésben nem érintettek - az ország pénzéből éppen elég jut. Sőt, több, mint elég.”
 • 4. FREDDY/S 2009. március 09. 13:37
  „Ha a képviselők valóban lemondtak a tiszteletdíjról, akkor a kitelepítési emlékmű már rég elkészülhetett volna, nemde...”
 • 3. antilibsi 2009. március 09. 12:46
  „Ha kevesebb pénz jut a kisebbségeknek, az véletlenül sem a pirézekre vonatkozik! Vagy nincs igazam?”
 • 2. kisróka 2009. március 09. 10:22
  „Erre a kisebbségre és is + áldoznék, de arra a másikra úgyis levonják a béremből...”
 • 1. FREDDY/S 2009. március 07. 16:24
  „Ha valódi feladatok ellátására fordítják a támogatást, akkor van értelme támogatni, de nem jó, ha elherdálják a támogatási összegeket, mert akkor nem lehet még sok éven át a kitelepítési emlékművet elkészíteni, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kell-e még a kárpitos?

Sopron - Mostanában a hiányszakmák között szerepel a kárpitosmesterség. Pedig korábban biztos… Tovább olvasom