Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Kevesebb ingatlant adtak el

A soproni önkormányzat ebben az évben ingatlanértékesítésből 552 millió forint bevétellel számol. Időarányosan – az első félévben – azonban csak valamivel több mint 107 milliót könyvelhettek el.
A Templom utca 12-es számú házat visszakapta az evangélikus egyház, az állam 35 millió forintot fizetett Sopronnak.
A soproni önkormányzat vagyonrendeletének melléklete sorolja fel azokat a lakásokat, garázsokat, nem lakáscélú helyiségeket, telkeket, melyek értékesítésre kerülhetnek. A lista hosszú. A belterületen 350, külterületen 29 ingatlan vár eladásra.

Az értékesítés azonban – a tervezett bevételhez képest – elmarad a várakozástól. Az első félévben 107 millió 144 ezer forint ilyen bevételhez jutott az önkormányzat, éves szinten az elvárás azonban 552 millió.

– A teljesítés – egész évre vetítve – valóban csak 19,41 százalékos – mondta Kovatsits Béláné, a vagyonkezelő iroda helyettes vezetője. – Ez elsősorban annak tudható be, hogy a leendő vásárlóknak, például üzlethelyiségek esetében, nem telt le a válaszadási határidejük. Az év második felében várhatóan felgyorsulnak a folyamatok.
Az idei költségvetésben lakáseladásból 126 milliót terveztek, eddig 96,6 millió realizálódott. Az adat azonban egy kicsit megtévesztő, mert a Templom utca 12-es számú házért, amelyet az evangélikus egyház kapott meg, az állam 35 milliót fizetett. Nagyobb tétel az a lövéreki 1143 négyzetméteres telek, amelyet több mint 22 millióért értékesítettek. A legnagyobb lemaradás a nem lakáscélú helyiségek eladásában mutatkozik, hiszen az egész évre tervezett 350 milliós bevételből eddig csak 52 millió folyt be.

– A nagyobb értékű ingatlanok lassan-lassan elfogynak – folytatta Kovatsits Béláné. – A Mátyás király utcai volt kollégium, a Szeder utcai pince és a Hubertuszon egy telek jöhet még szóba, de sorsuk még bizonytalan. A volt kollégiumot lehet, hogy bérbe adja a város, a pincét pedig megtartja.

Kérdés persze, hogy mi lesz az eladott épületekkel. Sajnos, nem egy példázza, hogy új tulajdonosa nem törődik vele. Gondoljunk csak a Várkerület 1–3. szám alatti telekre, amely évek óta beépítetlen, elhanyagolt és gazos. A városképet csúfítja a Hátulsó utcai épülettömb is. Mintha megállt volna az idő, mert látszatra semmi sem történik felújítása érdekében.

– A város megpróbál különböző garanciákat kikötni – válaszolta a kérdésre Kovatsits Béláné. – Műemlék épületek esetében öt év a helyreállítás határideje. Lejárta előtt az önkormányzat élhet visszavásárlási jogával. Belterületi, lakóház építésére alkalmas telek esetében négy év a határidő. Visszavásárlási lehetősége ugyan nincs a városnak, de a tulajdonosnak érdeke az építkezés, mert a használatbavételi engedély bemutatása esetén csak két százalék illetéket fizet, ellenkező esetben pedig tízet, és a műszaki hivatal bírsággal sújthatja. Éppúgy, mint az említett várkerületi ingatlan osztrák tulajdonosát.

Magyarországi képviselője egyébként jelezte, az idén elkezdik az építkezést. Úgy tudom, a Hátulsó utcában is, mert megváltoztatták az eredeti elképzelést, és lakásokat alakítanak ki. Korábban irodaépületet terveztek, de parkolók hiányában ez nem lehetséges. Nem műemlék lakóépületek esetében eszközünk a felszólítás és a bírságolás. Más lehetőség nem áll rendelkezésünkre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelöletlen áru nem juthat a piacra

Az unióban azonosítóval látják el a közforgalomba kerülő tojásokat. Amennyiben a hazai tojástermelők… Tovább olvasom