Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Kevesebb baleset: javult a közlekedési morál

Az elmúlt évihez viszonyítva jelentősen javult a közlekedési morál Sopronban és környékén.

A sérüléses balesetek száma májusban 42 százalékkal csökkent az előző évihez képest.

A közlekedésbiztonsági helyzet jelentős javítását tűzte célul a megyei rendőr-főkapitányság. Az Európai Unió irányelveiben az szerepel, hogy 2010-ig 50 százalékkal kell csökkenteni a közúti balesetek halálos áldozatainak számát. Magyarországon ennél enyhébb célkitűzéseket fogalmaztak meg, 2010-ig 30 százalékos csökkenést szeretnének elérni, az előirányzott 50 százalékot 2015-re tűzték célul.

Alig egy hónapja a fertőszéplaki leágazónál volt halálos ütközés.
Alig egy hónapja a fertőszéplaki leágazónál volt halálos ütközés.

A Soproni Rendőrkapitányság területén 2009 és 2010 májusában történt sérüléses balesetek számainak összevetéséből az látszik, itt helyben a kitűzött célt ha nem is érték el, de megközelítették. A 2009-es adatokhoz viszonyítva 27 százalékkal csökkent a sérüléses balesetek előfordulása.

Az ittasan okozott balesetek szerencsére csak könnyebb sebesüléseket eredményeztek. A balesetek okozói elsősorban a személygépkocsi-vezetők, őket követik a kerékpárosok. A statisztikákból az is kiderül, hogy a halálos baleseteket leginkább relatív gyorshajtás okozza. Május végéig egy esetben történt gyorshajtás miatt halálos kimenetelű baleset.

Sopron határain belül 9, vonzáskörzetében 7 baleset történt idén májusban. Ez 42 százalékos csökkenés az előző évihez képest. A balesetben sérült személyek száma az előző évihez képest 36 százalékkal csökkent.

A balesetek napszakok szerint történő elemzéséből kiderül, hogy a legtöbb esetben a délutáni órákban történik a tragédia, ezt követik a délelőtti és reggeli balesetek. Ez intő jel az emberi felelősség és figyelmetlenség tudatosításához is. Nem hagyható figyelmen kívül az extrém időjárási körülmények egyre gyakoribbá válása sem.

A célok megvalósítása érdekében elsősorban a gyorshajtás, az ittas járművezetés, a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek ellenőrzését fokozzák. Az eredményeket mindenekelőtt a legveszélyesebb közlekedési szabályszegések elleni fellépéssel, a technikai eszközök széles körű alkalmazásával, illetve rendszeres baleset-megelőzési programokkal szeretnék elérni.

Olvasóink írták

 • 5. oPTiKa 2010. július 10. 16:12
  „Nekem is ez a tapasztalatom Győrött: 3 éve Győr-Pápa között letoltak, ha 90-nel mertem menni lakott területen kívül, ma alig van, aki utolér és megelőz. A gyalogátkelőhelyeken is egyértelműen jóval többen engednek át.”
 • 4. c77 2010. június 28. 17:43
  „Most kap el a "röhögögörcs".”
 • 3. MotorosPista 2010. június 27. 07:31
  „Néha már felfedezni némi toleranciát a magyar utakon is!
  Nem terepjáróra gondoltam.”
 • 2. Mankapunka 2010. június 26. 14:36
  „http://autozz.blog.hu/2010/06/26/ennyi_gerinc_sincs_egy_emberben”
 • 1. Mankapunka 2010. június 26. 14:35
  „Statisztika lehet javult,de a morál az nem,az tuti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztria: legfeljebb húszezer munkavállaló érkezése várható

Legfeljebb húszezer kelet-közép-európai új munkavállaló érkezésére lehet számítani azután, hogy… Tovább olvasom