Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Kevesebb baleset a régióban

Idén eddig 13 százalékkal kevesebb sérüléssel járó baleset történt a soproni kapitányság illetékességi területén, mint tavaly azonos időszakban. A nyári hónapokban ez az arány elérte a 26 százalékot. A legtöbb karambol oka az elsőbbség meg nem adása és a gyorshajtás volt.


A Soproni Rendőrkapitányság illetékességi területén az év eddig eltelt szakában 264-en sérültek meg közúti balesetben, tavaly hasonló időszakban 283-an. Ha figyelembe vesszük, hogy a 264-ből 44-en egyetlen karambol során – két autóbusz ütközésekor – igényeltek orvosi ellátást, akkor még kedvezőbb a statisztika.

Idén kevesebb halálos kimenetelű baleset történt a soproni régióban, mint tavaly azonos időszakban. Fotó: Magasi
Idén kevesebb halálos kimenetelű baleset történt a soproni régióban, mint tavaly azonos időszakban. Fotó: Magasi


– A fokozott ellenőrzéseknek, no meg a baleseti gócpontoknál elvégzett korrekcióknak tudható be a pozitív irányú változás – közölte Kovács Miklós alezredes, a közlekedésrendészeti osztály vezetője. – Például a 84-es főút lövői útkereszteződésénél a kanyarodósávok módosításával jobb lett a beláthatóság, s ott kevesebb is a karambol a korábbiaknál.

Ugyanakkor a Fertőszentmiklós és Pereszteg közötti szakasz továbbra is éllovas a balesetek számát nézve. Az optimális megoldás az útburkolat felújítása lenne. Amíg erre nem kerül sor, a járművezetők a csapadékos időben mindenképpen tartsák be a kihelyezett 70-es sebességkorlátozó tábla utasítását.

– Mindennap üzemeltetünk traffipaxot, ennek visszatartó ereje van, kevesebb is a gyorshajtó – folytatta Kovács Miklós alezredes. – Persze így is akadnak száguldozók: a Balfi úton bemértünk egy 99-es tempóval hajtó autóst, míg a Lövér körúton 98 kilométeres sebességgel haladót. Mivel pont e két sebességnél van a kategóriaugrás, ezért a 99-cel száguldó 90 ezer, míg a 98-cal teperő „csak" 60 ezer forint bírságra számíthat. Az ittas vezetésből eredő balesetek száma is csökkent, a tavalyi 18-ról 14-re.

A halálos kimenetelű eseményeknél hasonló a tendencia: az előző évben 12-en, idén 8-an veszítették életüket közúton. A „később világosodik, hamarabb sötétedik" időszakban vagyunk, s ez sajnos a gyalogosgázolások megszaporodásával jár együtt. Tavaly 45, idén 37 ilyen baleset történt. Felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy a gyalogosátkelőkhöz érve fokozottan ügyeljenek a biztonságra, miként a gyalogosokat is arra kérjük: mielőtt lelépnek az úttestre, győződjenek meg arról, a járművezetők biztosan megadják-e számukra az elsőbbséget.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havazás vasárnap este

Brennbergbányán 3 centiméter a hó vastagsága. Sopronban már csak foltokban van hó, de vasárnap… Tovább olvasom