Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Kevesebb a szuvas fog

A gyerekek fogainak állapota hosszú távon javul, a fogorvosok mégis fontosnak tartják a felvilágosítást. Az iskolafogászat privatizációjával a kezelések nyomon követhetővé válnak.
Idén ötödik alkalommal rendezik meg hazánkban szeptemberben a szájápolási hónapot. Egy szájápolási cég nevével fémjelzett, a szakmai szervezetek által támogatott program keretében ingyenes szűrővizsgálat és egy tubus fogkrém várja az érdeklődőket. Sopronban a kampányban mindössze egy rendelő vesz részt, a vizsgálatra eddig egyetlen jelentkező akadt. A hónap közepén kezdődött a diákok iskolafogászati szűrése is, melyet a városban 10 fogorvos végez.

Javult a gyerekek foga

Dr. Pongrácz Kristóf szerint az utóbbi években javult a gyerekek fogainak állapota, kevesebb szuvas maradó fogat talál iskolafogászati rendelésein. Tisztítási problémákkal ritkán találkozik, igaz, többnyire reggel érkeznek a vizsgálatra. Öt százalékuknál fordul elő elszíneződött fogkő, viszont egyre többen szorulnak fogszabályozásra. Ha szükség van beavatkozásra, az orvos írásos értesítést küld a szülőknek, a tanulót visszarendeli.
Arra, hogy a visszarendelt gyerekek milyen arányban kezeltetik fogaikat, egyelőre nincs adat, mert az iskolafogászat privatizációja csak tavaly zárult le.
A jövőben pontos nyilvántartást tudnak vezetni, az iskolák körzetek szerinti felosztása révén minden évben ugyanaz az orvos fogja szűrni a tanulókat.
A megelőzés, a felvilágosítás az óvodákban már megkezdődött, az iskoláknak szánt előadás-sorozat kidolgozása folyamatban van.

Csoportban nem félnek

Pongrácz doktor szerint a gyermekek ellátása fárasztóbb, mint a felnőtteké, hiszen több türelem szükségeltetik, nagyobb félelmeket kell legyőzni. A csoportos szűrés annyival könnyebb, hogy a gyerekek egymás előtt próbálnak bátornak mutatkozni, ezért kevesebb a hisztis, nehezen kezelhető közöttük.

Kapcsolódó cikk:

A passzív dohányzás árt a gyerekek fogainak (2003-03-19) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztések a Sotáv-bevételből

A soproni önkormányzatnak a nehéz gazdasági körülmények között is biztosítania kell a jövő évi… Tovább olvasom