Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Kevesebb a külföldi turista

Miközben Budapestre egyre több külföldi turista érkezik, addig a Nyugat-Dunántúlra alig jut belőlük.
A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a vendégforgalom tekintetében rendkívül sikeres évet zárt az ország tavaly. 2005-ben a külföldi turisták 168 millió euróval többet költöttek Magyarországon, mint 2004-ben. Sajnos Nyugat-Dunántúlon nem növekedett a külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma, derül ki a KSH adataiból.

Sopron nincs az első tízben

Miközben a fővárosban a külföldiek 6,3 százalékkal több éjszakát töltöttek, addig a Nyugat-Dunántúlon ez az adat 1,5 százalékos csökkenést mutat. A külföldiek által leglátogatottabb magyar városok listáját magasan Budapest vezeti, itt Bükfürdő a negyedik, Győr a nyolcadik helyen tanyázik. Sopron viszont nincs az első tíz között sem.

A fürdőket szeretik

– Ennek oka legfőképpen az, hogy a külföldiek nagy része, mindenekelőtt az osztrákok és a németek, elsősorban a gyógyfürdőket keresik fel, mert a fürdők által nyújtott szolgáltatások nyugat-európai mércével mérve is színvonalasak – mondta el Tama István, a Magyar Turizmus Rt. Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője. – Sopronban egy hosszú távú programra lenne szükség, ahol a balfi gyógyfürdővel, a Fertő tó körüli kerékpárúttal, valamint Sopron történelmi és kulturális hagyományainak ötvözésével csalogatnák a környékre a külföldi turistákat.

A nyugati határszélen problémát okoz a nem német anyanyelvű külföldiek kiszolgálása is. Miközben ugyanis Budapesten szinte mindenhol beszélnek angolul, addig a nyugati határszélen jóformán csak németül tudnak a vendéglátásban dolgozók. Jól támasztja alá ezeket a hiányosságokat a USA Today újságírónőjének tapasztalata, aki Sopron fogászati turizmusáról írt és megállapította, az angol anyanyelvű betegek ellátása a nyelvtudás hiányában nem megy gördülékenyen. Sopronban a fogorvosok többsége ugyanis csak németül beszél. Úgy tűnik, egyelőre nehéz Budapestről kimozdítani a külföldieket, a messzi Sopronba pedig pláne. Talán Béccsel kellene próbálkozni, de erre még nem történtek lépések – mondta végezetül a szakember.

Ajánlani kéne a vidéket

Hasonló húrokat pendített meg Horváth Vilmos, a Regionális Idegenforgalmi Bizottság alelnöke is, aki szerint csalókák a tavalyi kedvező idegenforgalmi adatok. – Elsősorban a fapados repülőjáratoknak köszönhetően növekedett a külföldi turisták száma, őket viszont még Szentendrére se nagyon sikerült kivinni, nemhogy a nyugati határszélre. Az angol turisták aránya az egy százalékot sem éri el a régióban, miközben Budapesten jelentősen megugrott a szigetországból érkező vendégek száma. Szemléletváltásra van szükség, olyan csomagokat kell ajánlani a külföldieknek, amelyekben a vidéki programok is helyet kapnak. Többet kell marketingre költeni, a kecskét ugyanis nemcsak fejni kell, hanem etetni is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számítástechnikai tanfolyam nyugdíjasoknak

Több mint száz nyugdíjas jelentkezett a Sopronban meghirdetett ingyenes számítástechnikai… Tovább olvasom