Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Kevesebb a gyerek, nőtt az átlagéletkor

Sopron és térsége - A tisztiorvosi hivatal statisztikája alig mutat pozitív változást. A soproni kistérségben egyre több a daganatos beteg, sőt, a hazai trenddel ellentétben itt növekszik az infarktus miatti halálozás.

Az ÁNTSZ kistérségi intézete elkészítette az elmúlt tíz évre vonatkozó elemzését, melyben a Sopron–fertődi kistérség lakosságának egészségi állapotát vették górcső alá. Bár az itt élők halandósága általában kedvezőbb az országos átlagnál, de ijesztő mértékben emelkedik a betegségek – főként a daganatos megbetegedések – miatti halálozás.

A pozitívumok egyike, hogy a nyolcvanas évek elejéhez képest a férfiak életkora három, a nőké négy évvel emelkedett. Emelkedik a 70 év felettiek létszáma is, de kevesebben vannak a gyermekek és fiatal felnőttek. Míg 1996-ban 100 gyermekre 88 idős jutott, addig 2006-ban már 108. A hazai trenddel ellentétesen a kistérségben növekszik a szívizominfarktus miatti halálozás és minden harmadik felnőtt daganatos megbetegedés miatt hal meg. Különösen sajnálatos, hogy a csecsemőhalálozás szintje is meghaladja az országos értéket.

Az elmúlt évtizedben mintegy 50 százalékkal emelkedett a nők légcső-hörgő és tüdőrák okozta halálozása, ami elérte a korábban vezető emlőrák mértékét, pedig ez is egyre gyakoribb. A korai halálokok között mindkét nemnél szerepel az alkoholos májbetegség és csaknem duplájára emelkedett a férfiak ajak, szájüregi és garat rosszindulatú daganatos megbetegedése. Az emiatti halálozás meghaladja mind a régiós, mind az országos értékeket.

Míg 1996-ban 100 gyermekre 88 idős jutott, addig 2006-ban már 108. A férfiak életkora három, a nőké négy évvel emelkedett térségünkben. Fotóillusztráció: Magasi
Míg 1996-ban 100 gyermekre 88 idős jutott, addig 2006-ban már 108. A férfiak életkora három, a nőké négy évvel emelkedett térségünkben. Fotóillusztráció: Magasi

Egyre többen szenvednek prosztata- és gyomorrákban, ez utóbbinál kiemelten veszélyeztetettek a 45–59 éves korosztályba tartozók. A vastag- és végbél rosszindulatú daganata miatt a középkorú férfiak közül 54 százalékkal többen halnak meg a Soproni kistérségben, mint az országban átlagosan.

– A statisztikai adatokat elemezve kiemelt feladatként idén létrehozzuk a Kistérségi Egészség Koalíciót – kezdte dr. Amberger Erzsébet kistérségi tiszti főorvos. A munkabizottságban együttműködő szakembereknek így alkalmat teremtünk a tapasztalatcserére, a szűkös források egységesítésére. A közös munka célja a lakosság egészségének védelme. A koalíció tagjai a települési döntéshozók, az oktatási intézmények, a gazdasági szféra, a civil szervezetek, az egyházak, a  média képviselői lehetnek és mindazok, akik fontosnak tartják a betegségek megelőzését – tette hozzá.

A tiszti főorvos elmondta, ebben az évben az egészséges táplálkozás kap hangsúlyt programjaikban, ez ugyanis szinte minden betegség megelőzésében szerepet játszhat.

De felhívják a figyelmet az ingyenes szűrővizsgálatokra, és folytatódik a parlagfűmentes Magyarországért,  valamint a füstmentes osztály program is. Csatlakoznak a világnapok rendezvényeihez – például nemdohányzók világnapja (május 31.), kábítószer-ellenes világnap (június 26.), európai antibiotikum-nap (november 18.) –  és december 1-jén az AIDS-ellenes kampányba is bekapcsolódnak. Ezek a programok ugyanis kiválóan beilleszthetők a lakosság felvilágosításával kapcsolatos feladatokba. 

Olvasóink írták

 • 1. Csabazs 2009. április 19. 18:30
  „Sajnálatos az, ha valaki nem megy el az ingyenes szakorvosi szűrővizsgálatokra!
  de azért lenne egy-két észrevételem is!
  Miért kell kérni az évi egyszeri vérképellenőrzést a betegnek, főleg ha valamilyen krónikus betegsége van vagy állandóan gyógyszert szed?(kivéve cukorbetegek)
  Miért nem "törvényszerű", hogy aki valamilyen panasszal felkeresi a háziorvost, akkor ott MINDEN ESETBEN megmérik a vérnyomását?
  Sokszor nem csak a beteg, hanem az orvos is tehet arról, hogy későn lett felismerve egy betegség!
  Hogy igazságos legyek az viszont elkeserítő, hogy az emberek nem törődnek magukkal! Egy orvos ismerősöm mondta, hogy az természetes, hogy elmennek a nők és a férfiak fogászatra(már aki) de rákszűrésre már nem!

  Az meg külön sajnálatos, hogy a csecsemőhalandóság ilyen magas a kistérségben! Kár, hogy a cikk nem tért ki arra, hogy miért!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnüldözés az egyetemen

Sopron - Bűnmegelőzési szabadegyetemet tartanak Sopronban a pedagógiai karon. Az április 22-én… Tovább olvasom