Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Kevés szakorvos látja el a feladatot a patológián

Sopron - Tévhit, hogy a patológia egyenlő a boncolással. Kórtan-meghatározási tevékenységük a betegek gyógykezelésében meghatározó. Idén már több mint 11 ezer diagnosztikai mintát elemeztek.
- A köztudatban tevékenységünk egyet jelent a boncolással, pedig ez koránt sincs így - fogalmazott dr. Ringelhan Birgit megbízott osztályvezető főorvos. - Többen is, köztük művészek, kérték, hadd lássanak boncolást, de kegyeleti okok miatt ez nem lehetséges a patológián. Az igaz, hogy az elhunytak patológiai vizsgálata segít a halál konkrét okának kiderítésében, de munkánk elsősorban a különböző betegségekben szenvedők diagnosztikai mintáinak feldolgozásából áll. E meghatározó szövettani leletek nélkül ugyanis nincs hatásos gyógykezelés. Idén már több mint 11 ezer mintát elemeztünk, ezek eredményei nélkülözhetetlenek egy-egy terápia hatékony beállításában.

A főorvos asszony hozzátette: a műtétek előtt, közben és után hozzájuk érkezett szövettani minták feldolgozásai szerint Sopronban és vonzáskörzetében a lakosság egy százalékánál mutatható ki évente valamiféle daganatos megbetegedés. Ez az országos átlagnál kissé magasabb.

Dr. Ringelhan Birgit főorvos: A patológiai tevékenység meghatározó egy-egy terápia beállításához. Fotó: Magasi Dávid
Dr. Ringelhan Birgit főorvos: A patológiai tevékenység meghatározó egy-egy terápia beállításához. Fotó: Magasi Dávid


Kevés az országban a szakképzett patológus, a soproni Erzsébet oktató kórházban is három orvos végzi hat szakember munkáját. Hogy valaki patológus legyen, az orvosi egyetem után plusz ötévnyi szakirányú képzésre van szükség, és elengedhetetlen a citológiai is, ami újabb két év. A rezidensi szolgálat 26 hónap, ebből is kiderül, hosszú évek munkája árán válik valaki patológussá. A patológushiányt fokozza a külföldi kórházak elszívó hatása: a soproni patológián dolgozó három orvos közül kettőnek is ajánlottak nyugat-európai állást. Egyelőre maradnak.

Olvasóink írták

 • 2. Sógor 2009. január 05. 23:05
  „Iparos!
  A cikk tavaly íródott és csak most került az újságba és azért lehet ez az elírás arról a bizonyos 11 ezres számmal kapcsolatban.”
 • 1. iparos 2009. január 05. 17:35
  „Drága Föorvos asszony! Megkérdezhetném, hogy Ön ebben az évben hány napot volt bent a korházban? Megjegyezném, azért tényleg hatékonyan,és gyorsan dolgoznak, ha 5 nap alatt 11 ezer vizsgálatot el tudtak végezni.
  Hivatkozik az orvoshiányra. Én nem az elhuzodo tanulo idöt tenném az elsö helyre! Hálapénz szempontjábol nem sorolnám a menö szakok sorába az anesztes orvossal egyetemben. Sebészböl, nögyogyászbol vajon miért nincs hiány? Azt, hogy nem mentek külföldre? Meg kell probálni! Belgyogyász ur is megprobálta. Nem sokáig birta, pedig biztos helyre ment!

  Ui: Talán meg kellene kérdezni a képviseletüket,/kamara/ hogy miért csak itt tartanak! Tisztelettel: iparos”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron kiváló pedagógusa: Jakabné Tóth Márta

Sopron - Sopron kiváló pedagógusa díjat kapott Jakabné Tóth Márta, a Handler Nándor Szakképző Iskola… Tovább olvasom