Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Kevés konferencia a központban

Idén várhatóan nem teljesíti az önkormányzat által előírt árbevételi tervét szimpóziumok megtartásából a három éve átadott Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ.
Az összesen 1,5 milliárd forintért felújított, s 2002 őszén a régió legnagyobb konferencia-központjaként átadott Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ – az elképzelések szerint – a nagyszabású, 900–1200 fős hazai és nemzetközi szimpóziumoknak adott volna otthont. A városvezetés derűlátóan úgy remélte, hogy a ház kihasználtsága megfelelő lesz, de az eltelt három év tapasztalatai nem igazolták ezt az optimizmust.

Az indulás nem volt rossz...

Pedig az indulás nem volt rossznak mondható: az átadás után, 2002 utolsó három hónapjában tízmilliós árbevétel realizálódott, s a huszonöt rendezvény közül négy volt az ezer résztvevős nagykonferencia. A következő évben, 2003-ban azonban kiderült, a nagykonferenciák száma elmarad a várakozásoktól: mindössze hét nagyszabású szimpóziumot regisztráltak a kilencven üzleti rendezvényből. Az árbevétel az első teljes évben, 2003-ban 36,5 millió forint volt. A konferenciáknál 2004-ben sem mutatkozott dinamikus fejlődés: a házban tartott programok száma ugyan 110-re növekedett, de a nagy üzleti rendezvényeké csak eggyel gyarapodott. Tavaly az árbevétel is mindössze egymillió forinttal haladta meg a 2003-as eredményt. Az önkormányzat viszont 2005-re már 40 milliós árbevételt irányzott elő ebből az üzletágból.

– Valószínű, hogy képtelenség lesz az önkormányzat által meghatározott negyvenmillió forintos idei tervet teljesítenünk – fogalmazott Almássy László, a Pro Kultúra Sopron Kht. idegenforgalmi igazgatója, aki a konferenciákkal járó feladatoknak is a felelőse két, erre szakosodott munkatársával együtt. – Az első félévben 16,7 millió forintos árbevétel származott 54 rendezvényből, amelyből hat tartozott a „nagykonferencia" kategóriájába. Ez utóbbiból idén még négy lesz, az egyéb bevételt hozó üzleti rendezvényeink száma nem haladja meg a tízet.

A szállodák ajánlatai vonzóbbak

A kapacitáskihasználás csökkenésének okairól Almássy László elmondta: a Liszt konferencia-központ árstruktúrája nem teszi versenyképessé a házat, hiszen a város konferenciatermekkel rendelkező szállodáinak ajánlatai vonzóbbak. Előfordul, hogy azok térítésmentesen kínálják a termet a teljes ellátás mellett, miközben a magas fenntartási költségek miatt a Liszt-központ kötött árakkal kénytelen versenyezni: egynapi bérleti díja egymillió forintba kerül, s csak a Széchenyi Terem listaára eléri egy napra a 400 ezer forintot. – Éppen ezért javasoljuk, hogy a város – ami a konferenciaturizmust illeti –, ne „Liszt konferencia-központként", hanem „Sopron konferenciavárosként" jelenjen meg a hazai és nemzetközi piacokon. Ehhez a szállodáknak és a Liszt-központnak az együttműködésére lenne szükség, valamint profi szervezőcsapatra.

Kalmár István alpolgármester ezzel összefüggésben elmondta: a kezdetek óta szembesülnek azzal a gonddal, hogy a helyi szállodák „elszívják" a konferenciákat a Liszt-központtól, amelynek funkciója mégiscsak leginkább közművelődési jellegű. Az együttműködés érdekében már többször is fórumot hívtak össze a szállodák képviselőivel. A konferencia-központtal szembeni elvárásokat a kht. üzleti terve tartalmazza, amelyet a közgyűlés fogad el. A tervezett árbevételeket a kezdeti évben elért eredményekhez igazították.

Ugyanakkor az önkormányzat a terembérleti díjak vonatkozásában már szabad kezet, nagyfokú rugalmasságot biztosít a Liszt-központ vezetésének. Viszont az is igaz, hogy az állagmegóvás miatt egy bizonyos szint alá nem mehetnek az árversenyben. Az alpolgármester a jelenlegi árakat a színvonalhoz képest reálisnak tartja.

A közös munka nehéz feladat

Az együttműködés ügyében megkérdezett soproni szállodák vezetői, akik elviekben egyetértenek a gondolattal, azt sem hallgatták el, hogy az eltérő érdekek miatt a közös munka gyakorlatilag nehéz feladat. A szállodák üzemeltetőinek minden esetben a saját ház kihasználtságának a biztosítását, illetve növelését szükséges előtérbe helyezniük. Mindez eleve kétségessé teszi az együttműködés irányába tett erőfeszítéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz pont fölött a csarnokavatón

Sopronban pénteken ünnepélyes külsőségek között avatták fel az újjávarázsolt sportcentrumot, ami ezentúl az Aréna Sopron nevet viseli. A nyitányon az MKB Euroleasing csapata ötvenhat pontos különbséggel verte a győri Rába Quelle Veritas Fotont. A csattanó a tizenhat esztendős, saját nevelésű Orbán Katinka volt, az ő találata zárta a mérkőzést. Tovább olvasom