Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Kevés jelzáloghitel dől be

Sopron - A Sopronban felvett jelzáloghiteleknek csupán – átlagosan – egy százaléka „dől be", ellentétben a nemzetközi trendekkel. Ugyanakkor tény, túlkínálat van lakásokból, a bankok pedig egyre könnyebb feltételekkel hiteleznek.
Sopronban évek óta tart – kisebb hullámvölgyekkel – a lakásépítési láz, amelynek eredményeként túlkínálat alakult ki. A vásárlók válogathatnak, ugyanakkor egyre könnyebben juthatnak hitelhez, egyes pénzintézetek akár a vételár 100 százalékát is meghitelezik, ha az adós rendszeres jövedelemmel rendelkezik. E két tényező eredményeként aztán sokan „egy mérettel" nagyobb otthont vásárolnak, mint amit jövedelmi viszonyuk alapján megengedhetnének maguknak. Mondjuk kétszobás lakás helyett egy kis családi házat kerttel.

Sokan azonban nem számolnak egy közbejöhető betegséggel, esetleg munkájuk elvesztésével vagy akár egy újabb gyermek születésével. Aztán, ha felborul a családi költségvetés, egyre nehezebb a törlesztőrészletek fizetése. Amennyiben nem jutnak újabb hitelhez, akkor végső megoldásként jön az árverés.

A kockázat tehát nagy, nem beszélve az emelkedő kamatterhekről, attól függően, hogy például forint- vagy svájcifrank-alapú a hitel.

A pénzpiacon jelenleg legolcsóbb a jenalapú, de nagyobb a kockázata is. A városban a hitelek többsége svájcifrank-alapú, amelyet 2,8 százalékos kamat terhel, szemben a 8 százalékos forinttal. A jen esetében a kamat fél százalék. Az árfolyamkockázatra azonban mindenkor számítani kell, vagyis a bankok egyre drágábban jutnak pénzhez, amit a hitelekben érvényesítenek is. A soproniak döntő többsége azonban fegyelmezett adós. A jelzáloghiteleknek csak elenyésző része dől be, banki szakemberek szerint ez az arány egy százalék körül mozog, a hitelintézetek viszont ennél magasabb értékkel kalkulálnak.

A vásárlók válogathatnak a lakáskínálatban, ugyanakkor egyre könnyebben juthatnak hitelhez, egyes pénzintézetek akár a lakás vételárának 100 százalékát is meghitelezik. Fotóillusztráció: Magasi Dávid
A vásárlók válogathatnak a lakáskínálatban, ugyanakkor egyre könnyebben juthatnak hitelhez, egyes pénzintézetek akár a lakás vételárának 100 százalékát is meghitelezik. Fotóillusztráció: Magasi Dávid

Az építési vállalkozók pedig kihasználják a lehetőségeket, lassan körbeépítik a várost, s ha már befektették pénzüket – legyen az akár ugyancsak banki hitelből –, szeretnék azt visszakapni, természetesen tisztes haszonnal. Ezen a ponton találkoznak a lehetséges vevőkkel, akiknek többsége valamelyik bankhoz fordul segítségért.


Jelzálogpiaci válság

Az Egyesült Államokból „átgyűrűző" jelzálogpiaci válság Európa számos bankjának okozott jelentős veszteséget. Soros György éppen ezért egy tegnapi közlemény szerint szorgalmazza, a bankok tartsák jobban ellenőrzésük alatt és korlátozzák hitelnyújtásaikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szennyvíztisztító 4,5 milliárdból

Sopron - Ismertették a soproni szennyvíztisztító telep fejlesztési munkálatainak eredményét hétfőn.… Tovább olvasom