Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Kevés helyi bort kínálnak

„Nehezményezzük, hogy egyes soproni éttermek mennyire nem törődnek a helyben termett borok népszerűsítésével, itallapjukon nincs, vagy alig van soproni” – mondta a lokálpatrióta Király János (63).

„Nehezményezzük, hogy egyes soproni éttermek mennyire nem törődnek a helyben termett borok népszerűsítésével, itallapjukon nincs, vagy alig van soproni" – mondta a lokálpatrióta Király János (63).

– Pécsről a társaság kedvéért Villányon keresztül tértünk haza Sopronba – fogott történetéhez Király János vegyészmérnök.

– Az elmaradhatatlan pincelátogatásokon a gazda a saját borát kínálta, de a villányi éttermekben is jórészt villányi borokat ajánlottak a figyelmünkbe. Mindez érthető, hisz saját szűkebb környezete jó bort adó termelőit miért is ne propagálnák a vendéglősök?

– Aztán amikor legutóbb egy soproni étteremben jártunk, a borlap tíz borából három volt helyi, a többi Villányból, Chiléből, Kaliforniából és még más helyről származott.

– Amikor megkérdeztem a pincért, miért nem tartanak legalább nyolcvan százalékban soproni bort, azt a választ kaptam: „Hát, mert ezekkel van szerződésünk" – folytatta Király János. – Miért nincs a soproniakkal? „Hát, csak" – volt a felelet. – Nem lehetne kötni a helyi borosgazdákkal is megállapodást? „Nem, mert nem engedi a szállító". – Nem vehet a vendéglő közvetlenül a termelőtől? „Hát, vehetne, de nem vesz".

Soproni bort az itallapra

A villányi tapasztalat birtokában fölvetődik a kérdés: a soproni éttermek, vendéglők miért nem tartanak zömében soproni bort?
– Egyes borvidékeken mi is számtalanszor találkoztunk olyan kezdeményezéssel, amely következetesen a helyi borosgazdák érdekét helyezte előtérbe minden más borral szemben – mondta el véleményét Rigler Zsolt, a soproni Bormarketing Műhely Kht. ügyvezetője.

Javuló tendencia

– Ugyanakkor a helyi éttermek soproni borkínálata már jobbnak mondható, mint évekkel korábban. Első lépésben azt szeretnénk elérni, hogy a soproni vendéglősök borának legalább ötven százaléka helyi legyen. Később odáig kellene eljutnunk, hogy tíz bor közül nyolc-kilenc a soproni termelőktől származzon. Nem azt állítjuk, hogy a paletta színesítése érdekében ne lehessen más bort – esetleg külföldit – rendelni, de vajon Franciaországban vagy Chilében hány étteremben kínálnak soproni bort? Úgy véljük, még nagyobb lokálpatriotizmussal többre mehetne ez a város.

Vannak jó példák is

A jó példák azt mutatják, ezen a téren is lehet előrelépni. „Soproni borvidék egy helyen" szlogennel várja vendégeit az egyik étterem borpincéje, amelynek tulajdonosa, Erhardt Zoltán elmondta: 170 fajta palackozott bora közül 70 a helyi termelők szaktudását dicséri. A betérőknek is elsősorban soproni borokat kínálnak, hiszen a borvidék minőségi termésére mindig is büszkék lehetünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproné lehet a szanatórium

Újabb – váratlan – fordulatot vett a soproni Állami Szanatórium ügye. Információink szerint az elmúlt napokban személyesen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök utasította Rácz Jenő egészségügyi minisztert arra, hogy elkészítse azt a kormányhatározatot, amely a soproni Állami Szanatórium önkormányzati tulajdonba kerülését tartalmazza. Tovább olvasom