Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Kevés az ivókút Sopronban

Komoly pénzbírságra számíthat az, aki a nyári forróságban a közterek szökőkútjaiban keres felfrissülést.
Hazánkban több helyen komoly pénzbírságra számíthat az, aki a nyári forróságban a közterek szökőkútjaiban keres felfrissülést. Sopronban nemigen fenyeget ilyen veszély, lévén, hogy az Ógabona téri „söröskút" kivételével gyakorlatilag nincs ilyen. Bár Sopron jelentős turisztikai vonzerővel rendelkezik, a városban alig van ivókút, díszkút. Kimondott szökőkút – az évek óta nem üzemelő Deák térit most bontják – pedig egyáltalán nincs.

Az idegenvezetők szerint a meglévőnél sokkal több ivókútra lenne szükség, különösen a turisták által látogatott helyeken.
– Az idelátogatók igényelnék a kutakat, főleg a nyári melegben – mondta el érdeklődésünkre Sógor János idegenvezető. – Egy-egy szökőkút vagy ivókút nemcsak hűsölésre alkalmas, hanem látványosságként is szolgál. A turisták felé pedig egyfajta gesztus, hogy nem kell kitikkadniuk egy-egy városnézés során.

– Sajnos, Sopron kutak szempontjából elég szegényes – mondta el érdeklődésünkre Havas András, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. műszaki igazgatója. – A városban két ivókút található. Az egyik, a vízmű ajándéka, a Liszt-központ oldalában, a másik a sörgyáré az Ógabona téren. A számlát is e két cég fizeti. Ez utóbbi egyben díszkút is, de vigyázni kell, mert csak a két kishordóból folyó víz iható. Az Előkapunál lévő Hűségkút szintén díszkút, a vize forgatott, így az fogyasztásra egyáltalán nem alkalmas.

Egyébként, az állandóan folyó ivókutak fenntartása nagyon költséges – jegyezte meg Havas András. – A régebben a faluképhez tartozó közkutak is megszűnőben vannak. Amióta a vizet szinte minden településen, minden háztartásba bekötötték, nem jellemző, hogy a lakosság innen venne nagyobb mennyiségű vizet. Ezek fogyasztását többnyire az önkormányzatok fizetik. Ezért a települések csupán egy-két helyen hagyták meg, főként a turisták miatt. Ez alól részben kivétel Brennbergbánya, ahol még nagyobb számban található közkút – zárta a műszaki igazgató.

A hírek szerint a városházán már készülnek a tervek egy Fő téri ivókút létesítésére, amely valószínűleg már idén elkészül. Ezenkívül a Deák térre is álmodtak a mérnökök szökőkutat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befedik a soproni stadion lelátóit

A soproni önkormányzat júniusi ülésén döntött arról, hogy átadja a városi stadion üzemeltetési és hasznosítási jogát az FC Sopront működtető kft.-nek. A határozat nem okozott meglepetést, ugyanis az egykori sportcentrumról (mai nevén MKB-aréna) hasonló megállapodást kötött a város és a női kosárlabdacsapatot fenntartó kft. A szerződés beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Felújították és korszerűsítették az intézményt, részben hitel, részben pedig magántőke bevonásával. Tovább olvasom