Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Kevés az állás a frissdiplomásoknak

Sopron - Sopronban nehéz elhelyezkedniük a frissdiplomásoknak – összegezhető rögtönzött felmérésünk eredménye. Van, ahol egy banki helyre 24-en jelentkeztek, közülük 23 diplomás volt. Akadnak, akik külföldön keresnek munkát.

– A nyári gyakorlatok egyikét Ausztriában töltöttem, s amikor a Nyugat-Magyarországi Egyetemen megszereztem a közgazdász diplomát, az állásomat is az egyetemen keresztül sikerült megtalálnom, a gyakornoki program keretében – mesélte a Sopronban lakó, németül és angolul is beszélő Kocsis Anikó, aki frissdiplomásként egy nagymartoni (Mattersburg) pénzintézetnél helyezkedett el. – Igaz, előtte nem hagytam ki az itthoni állásbörzéket sem: legalább négy-öt céghez juttattam el önéletrajzomat. A válaszok vegyesek voltak, a legígéretesebben hangzó is egy újabb elbeszélgetésre invitált. Így rögtön éltem az osztrák cég „egy év próbaidős" ajánlatával, s most naponta ingázom Ausztriába. Úgy tudom, évfolyamtársaim közül többen is külföldön próbálnak szerencsét.
24-en egy helyre

Az elmúlt hetekben lezajlottak a diplomaátadó ünnepségek, s egyetemi képzettségű fiatalok tömegei keresnek munkalehetőséget. Sopronban a pedagógiai, a közgazdaság-tudományi, a faipari mérnöki és az erdőmérnöki kar bocsátotta szárnyra a végzősöket. A teljesség igénye nélkül készült felmérésünkből, az általunk megkérdezett cégek, szervezetek válaszaiból kiderül, ha vannak is lehetőségek, Sopronban a helyzet nem nevezhető rózsásnak.

– Az elmúlt évben hat-hét új munkatársat vettünk fel, közte négy frissdiplomásat – mondta Szabó László, a város legnagyobb bankfiókjának igazgatója. – Megtörtént, hogy egy meghirdetett álláshelyre huszonnégyen jelentkeztek, közülük huszonhárman diplomások voltak. Felvételnél a személyes benyomás a döntő, s nem az, hol végezte valaki az egyetemet. A pénzintézet saját tesztjével méri fel a leendő munkatárs képességeit, az itt elért eredményt tekintjük mérvadónak. Idén csak megüresedés esetén lesz lehetőségünk munkaerő-felvételre.

Nem gond az utánpótlás

– Százötven munkatársunk közül tizenöt a diplomás, a felsőfokú végzettek számára idén nincs üres álláshely – tájékoztatott Kiss József, a Tanulmányi Erdőgazdaság vezérigazgató-helyettese. – Legutóbb 5–6 éve vettünk fel frissdiplomást. Mindig fordulnak hozzánk jelentkezők, tehát ha nyugdíj vagy más miatt szükség lesz felsőfokú munkaerőre, az utánpótlás nem gond.

– A soproni intézményhálózat telített, s ez elég csekély esélyt teremt a frissdiplomások részére – jelentette ki Palotai György, a városháza intézményi osztályának vezetője. – Ebben az évben is csak a nyugdíjba menők helyére vehetünk fel új kollégákat, frissdiplomásokat. Elég nagy a merítési lehetőség, hiszen sok a várakozó.

Gosztonyi Miklós

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lúdtollak, páncélok és illatos fűszerek

Fraknó - Kalandos vártúrán vehettek részt családjukkal együtt azok a gyerekek, akik a Kisalföld… Tovább olvasom