Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Kevés a víz a Fertő tóban

Felmerült, hogy a közeljövőben az interneten is legyen látható a Fertő tavi Hanság-főcsatorna sarródi zsilipje.
Erre azért is szükség van, mert újra és újra felröppentek olyan hírek, hogy „lecsapolják" a tavat. Nemcsak hazai, de osztrák oldalról is lehetett hallani, hogy ismét megnyitották a Hanság-főcsatorna zsilipjét Sarródnál. Ezt azonban határozottan cáfolta Baross Károly, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

Nem tehetik meg

– Ezt már csak azért sem tehetjük meg, mert a zsilipnyitás vízálláshoz kötött, és a két állam előzetes engedélye szükséges. Az interneten már most is megtalálhatók a vízállással kapcsolatos információk. Felmerült ugyanakkor, hogy mindezt képekben is mutassuk be és szereljünk fel egy kamerát. Bizonyítandó, hogy valóban zárva van a műtárgy.

Öt éve nem volt nyitva

Az elmúlt öt évben egyetlen alkalommal sem volt nyitva a zsilip. Hiába az országszerte csapadékos időjárás, a tó vízgyűjtő területén kevés eső hullott, ezért még mindig hiányzik legalább fél méter. Az átlagos mélysége pedig mintegy kilencven centiméter. Így nemhogy nem engednek le belőle, hanem inkább pótolni kellene. Osztrák oldalról többször felmerült már a vízbevitel gondolata. Magyar részről ez azért lenne szükséges, hogy friss vízhez jusson a csatorna élővilága. A Hanság lápvilágát a Rábca patakból látják el vízzel. A Hanság-főcsatorna azonban a sarródi zsilip és a Répce patak befolyása között szinte teljesen kiszáradt.

Halpusztulás

Információink szerint a múlt hónapban a zsilip, valamint az Ikva-becsatlakozás közti kilenc kilométeres szakaszon kisebb halpusztulás történt. Ezt Baross Károly nem tudta megerősíteni, ám hozzátette: az oxigénhiányos, meleg időszakot valóban sokkal nehezebben viselik a vízi élőlények.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szúkárosodás miatt kényszervágás

A soproni fenyveseket megtizedelő szúkárosodás immár a turistaútvonalak mellett is kényszervágásokat… Tovább olvasom