Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Kevés a külföldi turista

Régiónkban az előző évhez viszonyítva jelentősen csökkent a külföldi vendégek száma, amit a belföldi turizmus egyelőre képtelen ellensúlyozni. Az idegenforgalomi visszaesés ellen Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. új igazgatója harcot hirdetett.
A fellendülés érdekében a Miniszterelnöki Hivatal Turisztikai Politikai Államtitkársága is mozgósított, a kereskedelmi és iparkamarák segítségét kérték a turizmus fejlesztési irányának és támogatási céljainak kidolgozásához. A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara, Kocsi János titkár szerint, már hozzá is fogott, hogy a régió vállalkozóinak javaslatait és véleményét csokorba gyűjtse. A kedvezőtlen fejleményeket igazolja a Magyar Turizmus Rt. Nyugat-Dunántúli Marketingigazgatóságának vezetője, Taschner Tamás is, akinek júliusban 15–20 százalékos idegenforgalmi visszaesést jeleztek a régió tourinform irodái és
a szálláshelyek.

Annyi bizonyos, a tavaszi és a kora nyári biztató forgalom után a Soproni Tourinform Iroda is megtapasztalta a visszaesés következményeit. Hoszpodár Katalin irodavezető szerint júliusban ezerrel kevesebben keresték fel az Előkapuban lévő központot, mint az előző hónapban. A Fertő tó környékéről és Sopronból is riasztó hírek érkeznek, a szállodák és panziók nem tudják vendégekkel megtölteni szobáikat. Az irodavezető szerint a probléma összetett, mert általános visszaesésről van szó Európa-szerte. Az euró bevezetése óta a legtöbb idegenforgalmi célországban emelkedtek az árak, és ez visszatartja a turistákat, főként a németeket, akik nagy részét adták a kontinens vendégforgalmának. Másrészt itthon is kevesebb a belföldi vendég. Sopron helyi gondokkal is küszködik, az ünnepi hetek után nincsen program a városban, ami vonzaná az idegent.

Füzi István, a Deákkúti úton lévő panzió tulajdonosa elmondta, tavaly a legrosszabb esetben is fél házzal üzemeltek a szezonban, de most júliusban előfordult, hogy két egymás utáni napon is teljesen üresen állt a ház. Füzi úr szerint a németek elmaradása nem érinti érzékenyen Sopront, de az igen, hogy a magyarok sem jönnek, mert egyszerűen nem tehetik meg.
Panaszkodnak a Fertő menti falvak vendégfogadósai is. Szentesi Ervin, a Fertőrákosi Vendégvárók Egyesületének elnöke arról számolt be, hogy osztrák és német turisták csak elvétve foglalnak szállást a környéken. Igaz, az elmúlt két–három évben növekedett a hazai turisták száma, de most az is visszaesett. Jelenleg azok töltik itt szabadságukat, akik már az év elején lefoglalták szállásukat, míg az elmúlt évben sokan érkeztek előzetes helyfoglalás nélkül is. Az elnök szerint egyesületük jó marketingmunkával igyekszik ellensúlyozni az idegenforgalmi megtorpanást, de másoknak – a fürdők, strandok üzemeltetőinek – is többet kellene tenniük a tisztaságért. Sokan sérelmezik, hogy a fertőrákosi strandon azoknak is belépőt és parkolóhelyet kell fizetniük, akik csak hajózni szeretnének. Ezzel szemben az osztrák oldalon jóval többet adnak a tisztaságra és a szolgáltatások színvonalára. A mörbischi (Fertőmeggyes) víziszínpad programjai ezreket csábítanak a könnyű- és komolyzenei programokra. Az osztrák turisztikai központok kínálatai számos magyarországi vendéget vonzanak a határ másik oldalára, ezzel érzékeny veszteséget okozva a turisztikai ágazat helyi képviselőinek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel tizenegyezer egyetemista

A soproni központú Nyugat-Magyarországi Egyetemen elkészült az idei felvételi vizsgák statisztikai… Tovább olvasom