Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kettős szorításban a kiskereskedők Sopronban

Sopron - Kettős szorításba kerül hamarosan a belvárosi kereskedelem. Egyrészt a szomszédos ausztriai városok kínálata, másrészt pedig a novemberben-decemberben megnyíló négy bevásárlóközpont vonja, vonhatja el a vásárlókat a kiskereskedőktől.
– A belváros kereskedői azóta keresik a kiutat, amióta jelentősen csökkent az osztrák bevásárlóturizmus – mondja Kósa István, az egyik várkerületi üzlet tulajdonosa. – A helyzet karácsony előtt ismét megváltozik, mert hamarosan újabb konkurenciával kell felvenni a versenyt a városban működő kiskereskedőknek. Nem arról van szó, hogy a multik ellen lennénk, hiszen már itt vannak – hetek kérdése és megnyitják üzletközpontjaikat –, hanem arról, hogy mi mit tehetnénk annak érdekében, hogy megtartsuk vásárlóinkat.

„Ez nemcsak a mi érdekünk, hanem az egész városé is. A kereskedőknek például változtatniuk kell a nyitvatartási renden, hiszen jelenleg öt órakor szinte mindenki bezár, akkor, amikor az emberek ráérnének vásárolni."
– Korábban volt egy kezdeményezésünk, hogy itt, a Várkerületen szombaton is tartsunk nyitva délután öt óráig, de sokan hamar feladták.

Akik kitartottak, azoknak délután kettő és négy között nagyobb volt a forgalmuk, mint délelőtt. Elsősorban tehát nekünk kell alkalmazkodnunk a helyzethez, de segíthet az önkormányzat is. Arra gondolok például, hogy olyan parkolójegyekre lenne szükség, amelynek lenne egy kis perforált része. Azoknak, akik a Várkerületen vásárolnának, visszaadhatnánk parkolójegyük árának egy részét.

Hogy nem álproblémáról van szó, azt érzékelteti, hogy a kereskedelmi és iparkamara is foglalkozik a kérdéssel. Ezért szervezett fórumot kereskedők és a városvezetés részvételével. Simon István alpolgármester úgy látja, az önkormányzat segíthet, de nem oldhatja meg a problémát. Amennyiben szükséges – és lehetséges –, a belvárosi közlekedési és parkolási rend megváltoztatásával, rendezvényekkel, turistacsalogató programokkal támogatják a kereskedőket. Egy másik kérdés az önkormányzati tulajdonban lévő üzletek bérleti díja. Ezek szinten tartása, vagy mérsékelt emelése is könnyíthet a kereskedők terhein.

Horváth Vilmos kamarai elnök szerint is alkalmazkodni kell a kialakult helyzethez. A kistérséggel együtt mintegy 100 ezer vásárlóról van szó, akik a bevásárlóközpontok megnyitását követően be sem jönnek a belvárosba, hiszen szinte mindent megkaphatnak a város kapujában. A kiskereskedőknek színvonalas árukínálattal, vevőcsalogató megoldásokkal, más nyitva tartással kell harcba szállniuk a vevőkért.


Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyökérszobor-kiállítás nyílott a Kócsagvárban

Sarród - Fazakas Sándor erdélyi származású gyökérszobrász munkáiból nyílt kiállítás a sarródi… Tovább olvasom