Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Kettős érzést keltett a Dühöngő ifjúság

Sopron - Kettős érzésekkel keltünk fel a Kisszínház nézőteréről John Osborne (1929–1994) Dühöngő ifjúság című drámájának Koncz Gábor rendezte szombati premierje után.

Fájdalmasan hiányos széksorok előtt tartották Koncz Gábor Kossuth-díjas színművész első soproni rendezését, Osborne Dühöngő ifjúság című drámájának bemutatóját a Kisszínházban.

Csonka Hajnalka és Viczián Ottó a Dühöngő ifjúság egyik feszültséggel teli jelenetében.
Viczián Ottó, Csonka Hajnalka és Sövegjártó Áron a Dühöngő ifjúság egyik jelenetében.


Nem tudni, kik jártak jobban: akiknek más dolguk akadt, vagy akik beleélhették magukat a hatvan évvel ezelőtti angol ifjúság lelkiállapotába, amelyet realisztikus elemekkel, látványos dühkitörésekkel, ablakbetöréssel, más „cirkuszos", drámai jelenettel illusztráltak. A legnagyobb jóindulat mellett is elárulhatjuk: kettős érzéseket keltett az előadás. Akadnak bizonyára majd olyanok, akik szerint a lélek legrejtettebb titkait is feltáró darab igen jó, már a címe is „Dühöngő ifjúság". A színészek – Viczián Ottó, Csonka Hajnalka, Sövegjártó Áron, Bregyán Péter és Haffner Anikó – pedig beleadtak apait-anyait, beleértve a darab líraibb részeit is, tehát Kisszínház – nagy élmény. Valószínűleg lesznek olyanok is, akik szerint a látottak éppen ezért: „nagy színház" – kis élmény. Úgy tűnt egyébként, hogy a feleség megalázkodásának szélsőségesen ábrázolt jelenetével végződő darab katartikusnak szánt epizódja sem akaródzott nagyon lesugározni a nézőtérre, bárhogy is próbált – mindhiába – igazi könnycseppet elővarázsolni a szeméből Viczián Ottó. Ugyanakkor magáról a darabról is kettősek az érzéseink. Egyrészt a házasság – jó? rossz?, mert amit láttunk, az minden volt, csak jó házasság nem – konfliktusokat átvészelő erejéről kaptunk látleletet, másrészt sokan vélekedhetnek úgy, dramaturgiailag faramuci az egész helyzet. Igazából nem tudni, miért szereti mindenekfölött a bármikor dühkitörésekre képes, helyét sehogy és sehol nem lelő, nyers férjét az arisztokrata családból származó lány, amikor a férfi kíméletlenül a lelkébe tapos, megalázza őt, mások előtt is. Igaz, minden megtörténhet... Miként az is, hogy elhangzik a szöveg: „Még öt perc a koncertig", ám a falon óra sehol, és Viczián Ottó sem vet egy „óranéző" mozdulatot. Igaz, minek is tenné, amikor egyik karján sem visel karórát...

Olvasóink írták

 • 14. Danab 2008. június 09. 09:32
  „Szia!
  Megértem a felháborodásodat a közöny iránt, de hidd el, ez egy-két színházhoz képest semmi.
  Én kétszer láttam, két különböző közönséggel. Az egyik talán jobban vevő volt az általad említett humoros részekre (merthogy valóban van benne humor is jócskán). Megvallom őszintén, néha én is elcsodálkoztam, hogy erre vagy arra miért nem reagál senki. De aztán rá kellett jönnöm, hogy azért, mert különbözőek vagyunk. Lehet, hogy a néző pontosan tudja, hogy most az a rész jönne, hogy nevetni kell, mert vicceset látott, de egyszerűen nem tesz, mert nem váltja ki belőle. Attól még értheti, hogy miről van szó. Nyílván az lenne a legjobb persze, ha a közönség visszajelezne a színpadon játszó színészeknek. De sajnos ez nem mindig jön össze.
  Hidd el, a soproni még egy aktív, értelmes közönség. Tudnék olyanokat is említeni... mikor egy néző még arra sem képes, hogy ne a farmerjába és a kinyúlt pólójában jöjjön el egy előadásra...”
 • 13. Csajszi 2008. június 02. 12:53
  „Elnézést kérek az előző hozzászólásom erősebb hangvételéért, nem Önök ellen irányult. De sajnos tapasztalatból beszéltem..! Egyébként örülök, hogy van néhány ember, akinek tetszett, mert Ők fantasztikus színészek egytől egyig, és tudom mennyit dolgoztak azon, hogy ez a darab ilyen jó legyen! :)”
 • 12. Csajszi 2008. június 01. 19:56
  „Én is láttam a darabot 3x. Nagyon tetszett, mindannyian jót alakítottak, és akárhányszor beültem mindig élveztem!!! Elismerem 17 éves fejjel még nincs elég rálátásom ezekre az házassági konfliktusokra, és biztos azt mondják : "...áhh ez még gyerek, még mindent elfogultabban lát, és nincs elég tapasztalata a világban zajló dolgokról, ahhoz hogy egész véleményt tudjon alkotni..." De belegondoltak már abba, hogy amikor ellőnek, akár ebben a darabban egy poént (volt olyan megjegyzem) és a közönség rezzenéstelen arccal, és halálos csendben ül ahelyett, hogy nyikkana, vagy kuncogna egyet...mert voltak olyan tragikomikus fordulatok nem egyszer amiken lehetett volna nevetni...!! Az a színész ott abban a pillanatban, megpróbálja kihozni abból a rohadt nehéz karakterből a maximumot(mert ebben a darabban nehéz volt megformálni bármelyiket), és a közönség, annyit mond, hogy középszerű, vagy egyszerűen nem is tapsol, amikor vége az első felvonásnak, és nekem kell elkezdeni összecsapni elsőnek a kezem, hogy észrevegyék magukat, hát mondhatom szép! Én gyerekszínész vagyok, és átérzem teljes mértékben a helyzetet, amikor nincs visszajelzés, se egy kacaj, se egy morja, semmi, akárhányszor beültem, mindig megkértek a Dühöngő színészei, nevezetesen vagy az Áron, vagy a Hajni, vagy az Ottó...vagy amelyik épp "elkapott" egy-egy szóra, hogy legalább én reagáljak (és persze, hogy azt tettem) hamár a közönség nem...volt oylan, hogy csak azután kezdtek el nevetni, miután én! De legalább már lereagálták a helyzetet...nekem senki ne mondja, hogy nem tör ki nevetésben, amikor a Cliff elkezd a széken táncolni, és közbe azt modnja, hogy : Cini-cini...kisegér, kanos walesi kisegér?!! Hát, csak ezen gondolkodjanak el! Köszönöm, hogy elmondhattam! További szép napot!”
 • 11. Danab 2008. április 26. 18:00
  „Valóban az! Én is nagyon remélem. De elvileg jövőre még egészen biztosan e cikk szerint:
  http://www.mno.hu/portal/542490
  Nagyon örülök, hogy Kerényi Hamletjét Sopronba is bemutatják, mert annak idején Pesten fergetegesen jó volt; Viczián Ottó kiválóan alakította Hamletet! Mindenképpen érdemes - már-már kötelező - megnézni!”
 • 10. Amarillisz 2008. április 25. 08:35
  „Tegnap láttam párommal a Dühöngő ifjúságot a kisszínházban.Nekem sajnos egyedül Viczián Ottó tetszett, ő azonban fergeteges volt!Remélem sokszor láthatom még itt, Sopronban.Nagyszerű szinész!”
 • 9. Emeske 2008. április 22. 13:22
  „Szerintem nagyon jó volt az előadás!Vasárnap láttuk a barátnőmmel, neki is nagyon tetszett.Viczián Ottó kitűnően játszott, de nekem még Sövgjártó Áron és Tébi Márta is tetszettek.Engem nem zavartak azok a dolgok, amik a kritikust, biztos csak irigy, mert szinész akart leni, vagy ilyesmi.”
 • 8. Andromakhé 2008. április 21. 13:11
  „Mélységesen egyetértek az előttem szólókkal!Ha a cikk írója ennyire nem talál az előadásban semmilyen értéket, akkor vagy személyes ellentét feszül közte és a színészek-esetleg a rendező- között, vagy tényleg nem ért ahhoz, amit csinál.De azért tartsuk tiszteletben az ő véleményét is, hiszen a kritikus is csak ember.Állítólag.Én magam háromszor láttam a darabot; a pénteki főpróbát, a szombati bemutatót és a vasárnapi második előadást.Viczián Ottó játéka mindháromszor lenyűgözött, és igen mély nyomokat hagyott bennem.Az alakítása őszinte és magával ragadó, nem volt egyetlen hazug, vagy unalmas pillanata sem.És mindháromszor felfedeztem valami újat, amivel gazdagította az előadást.Tetszett még Sövegjártó Áron is, valamint Tébi Márta.Mindkét Helenával láttam a darabot, és meg kell mondjam, amikor ő játsza a színésznőt, a Jimmy-Helena jelenetek sokkal jobbak.Valahogy jobban izzik olyankor a levegő.Könnyebb volt elhinnem hogy gyűlölik, és azt is, hogy kívánják egymást.Egyszóval mindenkinek gratulálok, és köszönöm ezt a tartalmas színházi élményt!”
 • 7. Wittenhoffer Anikó 2008. április 21. 11:31
  „Nekem van egy olyan sanda gyanúm, hogy ez a "kritikus" személyeskedik.Talán haragszik valamiért Koncz Gáborra, vagy a szinészekre, elsősorban Viczián Ottóra.Tény, hogy a darabban vannak apróbb hibák, és bizonyos szereplők hagynak némi kíváni valót maguk után, ám Viczián Ottó igazán jelentőset alakít az előadásban.És ha ez a gosztonyi mindezt ilyen ocsmány módon képes figyelmen kívül hagyni, akkor arra csak egy magyarázat van: ez az ember irigy.Vagy a színházhoz nem ért.”
 • 6. Ancsika 2008. április 21. 09:42
  „"Bárhogy is próbált-mindhiába-igazi könnycseppet elővarázsolni a szeméből Viczián Ottó."
  Ez a színész akkor sír, amikor csak akar.És valahányszor csak akar, igazi könnyeket hullat.Nem egyszer láttam már színpadon, tudom miről beszélek.Abban a jelenetben azt játszotta, hogy mindjárt sírni fog, de nem teszi,erőt vesz magán.Kinek van szeme,láthatja.Gosztonyi úr, a maga cikkéből süt a rosszindulat.Javaslom, hagyjon fel a műkedvelő kritizálással, és forduljon orvoshoz.Mindenkinek jobb lesz úgy.”
 • 5. Danab 2008. április 19. 15:29
  „Na igen. Ez is egy olyan darab, amihez az embernek használnia kell az agyát és tovább gondolni a látottakat. Aki jobban kedveli az egyértelmű előadásokat, inkább a musicel-eket javaslom.”
 • 4. Kisokos 2008. április 18. 22:50
  „A vonathoz képest lehet kiszámolni mennyi perc van a koncertig... ez a SZÍNHÁZ!!! /akár.../
  válasz erre: "Miként az is, hogy elhangzik a szöveg: ,,Még öt perc a koncertig", ám a falon óra sehol, és Viczián Ottó sem vet egy ,,óranéző" mozdulatot. Igaz, minek is tenné, amikor egyik karján sem visel karórát..."”
 • 3. Danab 2008. április 18. 20:43
  „Ha egy darab jó, remélhetőleg egy negatívnak szánt kritika sem vetheti vissza.
  Szerintem az előadás erőssége valóban a remek színészi alakításokban rejlik - én is Viczián Ottót emelném ki, de Sövegjártó Áron is kiválóan szerepelt.
  A téma kicsit nehéz és megviselő, de mind a rendező, mind a színészek elkövettek mindent, hogy a lehető legközelebb hozták az angol drámát hozzánk, nézőkhöz. És ez sikerült is.”
 • 2. SAmu 2008. április 14. 17:48
  „Ez pont az ellenkezője, mint az eddigi agyoncukrozott, giccsesen avitt limonádék, valószínűleg ezért nem lesz siker, bár a férfi szereplők (különösen Viczián O.) kiválóak. A kritikus nem vette ezúttal észre, hogy 2008 márciusi kellékújságokat használnak a több évtizeddel ezelőtti darabhoz.”
 • 1. fájófej 2008. április 14. 16:32
  „Lehet, hogy kettős érzést váltott ki, de nem volt rossz ez az érzés! A hangsúly talán azon kéne legyen, hogy egyáltalán ÉRZÉSeket váltott ki. Sajonos én ezeket az apró hibákat észre sem vettem, mert elsodort a darab fő vonala. Tudom bennem van a hiba, de én "megettem" ezt az előadást!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl van az életveszélyen a soproni hajléktalan

Sopron - Súlyos az állapota, de túl van az életveszélyen az a soproni hajléktalan, akit szombaton… Tovább olvasom