Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Ketten eszméletüket vesztették: mustgázmérgezés Sopronkövesden

Információnk szerint ketten szenvedtek mustgázmérgezést Sopronkövesden. Kórházba szállították őket.

Sopronkövesden, a Vasút sor egyik házának pincéjében mustgázmérgezés történt csütörtökön délután. A kiérkező mentők két személy hoztak ki a szabad levegőre.

Úgy tudjuk, egyik hamar visszanyerte az eszméletét.

A balesethez a soproni hivatásos tűzoltók mellett a nagylózsi önkéntesek is riasztást kaptak.

Információnk szerint a pincében, az oxigén koncentrációja az átlagos 21 százalék helyett 17 százalékra csökkent le.

A veszélyről

Sopron térségében már megkezdték a szüreti munkálatokat, ezt követően megkezdődik a szőlő feldolgozása. A borkészítés egyik fontos mozzanata, a must feldolgozása azonban veszélyeket is rejthet magában.
Fontos tudni, hogy a must erjedése során mustgáz szabadul fel (100 liter 18 fokos mustból 9 kilogramm szén-dioxid gáz), amely színtelen, szagtalan, és a levegőnél nehezebb, ezért a levegőt kiszorítja a föld közelében.

Ez gondos körültekintés hiányában akár halálos balesetek forrása is lehet. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot szédülést, hányingert, illetve mentális zavart okozhat. Utóbbi azért jelent külön veszélyt, mert még ha fizikailag képes volna is a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkciók zavara megakadályozza a helyiség elhagyásában.

A mentést is körültekintően kell végrehajtani, a mustgázmérgezést szenvedett embereket csak légzőkészülék használata mellett lehet biztonsággal kimenteni. A másik segítségére siető ember ugyanis az oxigénhiányos helyiségbe lépve maga is a mustgáz áldozatává válhat.

A mustgáz okozta szerencsétlenségek leginkább a szakértelem hiányára, valamint az emberi figyelmetlenségre vezethetők vissza.

A tragédiák nagyon könnyen megelőzhetők a pincék megfelelő szellőztetésével, a hordók nagy térben való elhelyezésével és gázérzékelő riasztóberendezés használatával. Egy régen is bevált egyszerű módszerrel is megállapítható a gáz jelenléte: a pincébe derékmagasságban tartott és botra erősített gyertyával tanácsos lemenni, ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

Amennyiben ilyen balesetet észlelnek, akkor azonnal tárcsázzák a 105-ös vagy a 112-es telefonszámokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azért lopott Sopronban, hogy hazautazhasson Makkoshotykára

A 18 éves fiú illatszereket és ruhaneműket rejtett táskájába, csak az élelmiszerekért fizetett. Tovább olvasom