Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Kétszer annyi fertőzött kullancs Sopronban

Sopronban kétszer annyi fertőzött kullancs található, mint átlagosan a világ többi részén. Alig érezzük támadásukat, de a fertőzött egyedeik súlyos betegséget is okozhatnak. A soproniak a tájékoztatások ellenére elővigyázatlanok.
Régiónk országos viszonylatban az egyik legveszélyeztetettebb terület. Különösen a szárhalmi erdő, a Kis-Tómalom és a brennbergi völgy számít a kullancsok által megszállt területnek.

„ A fertőzött kullancsok aránya a világ többi részén átlagosan 10–30 százalék. Jelenleg ennek duplája jellemző Sopronban."

– Nemcsak a fertőzött egyedek aránya magas, idén a csípések száma is aggasztó – mondta dr. Horváth Zoltán, a soproni Erzsébet-kórház infektológus főorvosa.
– Sokan érkeznek hozzám mesélve, hogy szinte le kellett seperni a kiránduláson kezükre hulló kullancsokat.

KULLANCSOK - védekezzen ellenük!

Összeállítás a kullancs terjesztette betegségekről, megelőzésükről, a kullancsok elleni védekezésről. >>

A szakember szerint a lakosság a tájékoztatások ellenére nem él a megelőzési lehetőségekkel és elővigyázatlan a megbetegedésekkel szemben. A hazánkban élő fertőzött kullancsok emberre is veszélyes betegségeket terjeszthetnek, amelyek közül az agyhártya-, az agyvelőgyulladás és a Lyme-kór fordul elő az országban. Az agyvelőgyulladás ellen létezik hatásos védőoltás, amelyet a háziorvos írhat fel. Dr. Horváth Zoltán szerint arra azonban még várni kell, hogy a Lyme-kór ellen is megfelelő védőoltás jelenjen meg a hazai gyógyszertárakban. Az Amerikában kidolgozott vakcinához fűzött remények nem váltak be, hisz az európai kórokozó nem azonos az ottanival, emellett a gyógyszer drága is.

A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fák lombkoronáján, hanem a bokrok, az aljnövényzet leveleinek fonákján függenek. Kirándulás után mindig tartsunk „kullancsvizitet" a testen, ruházaton, hátizsákon, de mindenféle „zsákmányainkon" és a kutyán is, hiszen a házi kedvencekről is átmehet az élősködő az emberekre. Fontos, hogy megfelelően felöltözve kiránduljunk, illetőleg kerüljük a különösen fertőzött területeket.

A főorvos tanácsa, amint észrevettük a kullancsot, igyekezzünk azt minél hamarabb csipesszel eltávolítani. A megfigyelések szerint 24 órán belül a bőrből kiszedve még nem okoz megbetegedést. Ne szabad kézzel próbálkozzunk és ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk szét a potrohát, mert a kórokozó ilyenkor is bekerülhet a szervezetünkbe. A fej beszakadása nem nagy baj, néhány nap múlva kilökődik, ha nem, forduljanak orvoshoz.

A Sopronban másfél évtizede működő Lyme-szakrendelést hétköznap délelőttönként lehet a kórházban felkeresni. A helyi Lyme-klub 300 taggal az ország egyik legszervezettebbje.

A Lyme-kórról

A Lyme-kór első tüneteként bőrpír látható a csípés helyén és környékén, mely a csípést követő harmadik naptól egy hónapig jelenhet meg. A betegség a fertőzés előrehaladottabb szakaszában komoly szívritmuszavarokat, ízületi és idegrendszeri elváltozásokat is okozhat, de minden szervrendszert érinthet. Kezelése hónapokig tartó antibiotikumos kúrával jár, ami nem minden esetben hoz eredményt, így a fertőzés egész életre szóló komoly következményekkel járhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordot döntött a soproni színház

A soproni Petőfi Színház évadját értékelte és a következő szezon műsortervét ismertette pénteken… Tovább olvasom