Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Kétszázötven év tévedése, avagy hol is van az eszterházi pálmaház?

A fraknói levéltárban előkerültek olyan tizenkilencedik századi rajzok, amelyek az eszterházai pálmaház felújítását ábrázolják - írja blogjában Dobó Ágota.

A dokumentáció a Cziráky időkhöz köthető, amikor Eszterházát Miklós herceg és gyönyörű felesége Cziráky Margit a századfordulón felszabadíttatta a zárgondnokság alól, és állandó lakhelyül választva azt, mind a kastélyegyüttesen, mind a parkon jelentős felújítási munkákat végeztek. A rajzok érdekessége, hogy már az újkori műszaki ábrázolási szabályok szerint készültek, a lapok tetején van észak, az alján dél - írja a fertopart.hu.

Ami az építésznek először feltűnik a rajzok vizsgálata közben, hogy a pálmaházat a kastély nyugati oldalán ábrázolja, és nem a keletin, ahogy az a barokk kori ábrázolás feliratozza. Azt nem tudjuk, hogy a barokk kori vezérterv teljességgel elkészült-e, de a művészettörténészek azóta is evidenciának veszik a vezérterv feliratait.

A tervek azonban minden kétséget kizáróan a nyugati oldali szárnyat, a korábban képtárnak gondolt épületrészt ábrázolják a tetején ballusztráddal, a jelenlegi állapotnak is megfelelő terepcsatlakozásokkal.

A pálmaház keleti oldala majd hatvan centit a terepbe süllyed, míg a nyugati oldala a terepből mintegy hatvan centit kiemelkedik. A korábban pálmaháznak hitt keleti oldal épületrészén a terepcsatlakozás ezzel ellentétben vízszintes.

Az ábrázolás is a nyugati oldal építészeti kialakítását rögzíti. A jobbról balról negyedik mezőben a vizes grották helyét ábrázolja, itt nincs az épületen nyílászáró ma sem. Mindkét oldalon a középső három nyílás fölötti áthidaló köríves, míg a szélsők mindkét oldalon kosárívesek.  A belső térben a vizes grották medencéjének (szökőkutak) formai kialakítása, kőanyagának színe teljesen azonos a Sala Terrena grottáival. 

A szökőkutakból a barokk kornak megfelelően delfinek és kócsagok szórták a medence vizét. Az egész helyiség színvilága kísértetiesen harmonizál a restaurált nyári ebédlő színeivel, holott a restaurátor kizárólag a kutatásaira hagyatkozott, és nem ismerte a most előkerült ábrázolást.

A teljes cikk Dobó Ágota blogjában folytatódik >>

Olvasóink írták

  • 1. Nanu 2011. március 29. 13:11
    „Na vajon hol is van :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áramszünet Sopronban - külső rongálás okozhatta a hibát

Középfeszültségű kábel meghibásodása okozott üzemzavart Sopron belvárosában hétfőn. Tovább olvasom