Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Kétszázmillióból korszerűsítik az erőművet Sopronban

Mintegy 200 millió forintos korszerűsítésbe kezdett a Soproni Erőmű Kft. Az új berendezésekkel a hatékonyságot javítják, elsősorban a gőz- és melegvíz-szolgáltatás terén.

A Somfalvi úti erőmű területén a most megkezdett beruházás keretében hamarosan két új gázkazánt is üzembe helyeznek. Az előkészítő munkákkal már végeztek, az építkezés elől a közelmúltban hárult el az utolsó akadály, amikor a régi széntüzelésű kazán kéményét elbontották.
 
A most létesítendő két kisebb gázkazánt jövő év tavaszán szeretnék üzembe állítani. A mintegy négyszáz négyzetméteres területen egy nyolc és egy hat megawatt teljesítményű kazán épül, melyekre elsősorban a nyári időszakban lesz szükség, a gőz- és melegvíz-szolgáltatás hatékonyságát kívánják ezzel javítani.

A Soproni Erőmű Kft.-t ez év januárjában vásárolta meg az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. Az új tulajdonos szakmai és stratégiai befektető, hosszú távú lehetőséget lát a cégben. Az ipari fogyasztók ellátása és a lakossági hőszolgáltatás mellett az erőmű profiljába tartozik a villamosenergia-termelés és -értékesítés is.

A csúcshőcserélő szerkezeti vizsgálatra való felkészítését végzik az erőmű szakemberei.
A csúcshőcserélő szerkezeti vizsgálatra való felkészítését végzik az erőmű szakemberei.

– Ez ígéretes piac, Magyarország egyik legfejlettebb és legdinamikusabban fejlődő régiója. Az erőműben hosszú távú fejlesztési lehetőséget látunk és nem mellékes szempont, hogy jelenleg is jó vevőkörrel rendelkezik – adta meg a választ ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója arra a kérdésre, miért éppen a soproni erőművel bővítették portfóliójukat. – Bizakodásra ad okot Ausztria közelsége, az itt meglévő jól képzett munkaerő, és az, hogy a cégek itt jóval stabilabbak az átlagosnál. Mindamellett mi lakossági távhőszolgáltatók is vagyunk és ez a terület is bővülhet a jövőben.

A vezérigazgató úgy látja, a cég versenyképességét a most megkezdett korszerűsítéssel tovább lehet javítani. A kevésbé jól működő eszközöket lecserélik, a beépített új berendezések révén pedig a hatékonyság javul. Mindehhez hozzátette, egy-másfél éven belül a megújuló energia felhasználását is tervezik, hiszen az Alteo alapvetően nem erőműépítő, hanem alternatív- és megújulóerőmű-befektető cég. Mint mondta: ˝Szép eredmény lenne, ha sikerülne piaci alapon működő távfűtő cégben megújuló energiát felhasználni.˝

Zsirai Gyula erőművezetőtől megtudtuk, az erőmű hőteljesítő képessége 104 MW. Gőzturbinás és gázmotoros berendezésekkel végzik az energiatermelést, elsődlegesen földgáz felhasználásával, de amikor szükség van rá – mint például a közelmúltban, amikor kétnapos gázszünet volt Sopronban és térségében –, a tartalékban lévő olajtüzelésű kazánt is üzembe tudják helyezni. Az erőműben jelenleg 37-en dolgoznak.

Olvasóink írták

  • 1. egysoproni_ 2010. október 08. 09:27
    „Na, akkor januártól emelkedik a távhő és a melegvíz ára? Gondolom ezt a 200 milliós beruházást megfizettetik a fogyasztósztókkal amikor az országban így is Sopronban a legmagasabb a távhő ára!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban is ketyeg a svájci (frank) óra

Sopron adósságállományának 22 százalékát érinti a svájci frank árfolyamának szárnyalása. Tovább olvasom