Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Kétszáz évnyi szén lapul a tárnákban

A Görbehalmi Hagyományőrző Egyesület bányásznapot rendezett a hétvégén. Fontosnak tartják, hogy a bányászat és a bányászok emléke élő maradjon.
– Családunk szorosan kötődik a brennbergi bányához. Édesapám Brennbergbányán született és 13 éves korában már a nehéz, szénnel teli csilléket tolta az elosztóhídon át – emlékezett Frei Anna, az egyik ünneplő. – Később vájár lett, a helyi bánya bezárását követően pedig ki Tatán, ki Tatabányán, Oroszlányban, Várpalotán, Pécsett dolgozott tovább. Csak háromhetente jártak haza akkoriban a brennbergiek. A bányászok és a bányászat anyagi és erkölcsi megbecsülése gyakorlatilag a bányásznappal kezdődött el: hűségjutalmakat osztottak és elismeréseket kaptak a legjobbak. Édesapám a „Nehézipar kiváló dolgozója" kitüntetésben részesült – tette hozzá.

A Görbehalmi Hagyományőrző Egyesület rendezvénye a brennbergi bányászat és az egykori bányászok előtt tiszteleg.
A Görbehalmi Hagyományőrző Egyesület rendezvénye a brennbergi bányászat és az egykori bányászok előtt tiszteleg.

– 1951-től kezdődően szeptember első vasárnapja országosan bányásznap, amelyet az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére tartanak. A Görbehalmi Hagyományőrző Egyesület rendezvénye a brennbergi bányászat és az egykori bányászok előtt tiszteleg – részletezte Szigethi Sándor, az egyesület alelnöke. – Brennbergbányán 1753-tól egészen az 1950-es évek elejéig fejtettek szenet, 300–400 méter mélyről. Volt, hogy az ország széntermelésének negyven százaléka innen származott. Fénykorában több mint kétezren dolgoztak a bányában, magyar, német, lengyel, cseh, szlovák és román bányászgenerációk találtak itt megélhetést. Önellátó település voltunk egykoron: akadt itt kaszinó, kórház, négy bolt, öt kocsma, gyógyszertár. Aztán politikai okok miatt az ötvenes években bezárták a bányát. Pedig van még szén odalent, állítólag kétszáz évnyi bányászkodásra elegendő. Igaz, Ausztria területe alatt...

Frei Anna édesapja Brennbergbányán született és 13 éves korában már a szénnel teli csilléket tolta az elosztóhídon át.
Frei Anna édesapja Brennbergbányán született és 13 éves korában már a szénnel teli csilléket tolta az elosztóhídon át.

– Ilyen körülmények között a bányászhagyományok, a tárgyi emlékek felkutatása és megőrzése, a bányászokra való emlékezés nemes feladat. A három éve alakult civil szervezetünkben hetvenen tevékenykednek – vette át a szót dr. Erdélyi Lajos, az egyesület elnöke. – A bányásznap alkalmából megkoszorúztuk a brennbergi Borbála-temetőben a bányaszerencsétlenségek során életüket vesztett bányászok emlékművét, csakúgy a görbehalmi Borbála-szobrot, továbbá lelepleztük a görbehalmi Fehér Dániel-forrás felújított márványtábláját. Megtiszteltetésnek vesszük, hogy hagyományőrző céljainkkal a városvezetés is azonosul. Bányásznapi ünnepségünket a Borbála Kórus és a Juventus Koncert-fúvószenekar közreműködése színesítette.

Jobbról az egyesület elnöke, dr. Erdélyi Lajos, mellette az alelnök,
Jobbról az egyesület elnöke, dr. Erdélyi Lajos, mellette az alelnök,

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játék három dimenzióval

Nem túlzás azt állítani, zseniális alkotásokat láthatunk a Festőteremben. A Kossuth-díjas Orosz… Tovább olvasom