Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Kétszáz éves a felsőfokú erdészképzés

Sopron–Selmecbánya - Magyarok és szlovákok ünnepséget rendeztek a magyar felsőfokú erdészképzés 200. évfordulója alkalmából.

A mai soproni egyetem jogelődjének, a Selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémiának otthont adó városban mintegy hétszáz magyar és szlovák szakember ünnepelt: kétszáz éves a magyar felsőfokú erdészképzés. A szlovák parlament alelnöke, Miroslav Ciz mellett több államtitkár és országgyűlési képviselő is jelen volt a két ország részéről. Selmecbánya polgármestere, Pavol Balzanka a világ első, 1762-ben alapított bányászati főiskolájáról szólt, a testvérváros Sopron első embere, Fodor Tamás az európai szellemiség összekötő erejéről fejtette ki gondolatait. Prof. dr. Faragó Sándor, az NYME rektora az akadémiát létrehozó bölcs uralkodói döntést méltatta. ˝A magyar erdészek a mai napig otthon érzik magukat a városban˝ – tette hozzá. Ezután Kiss László, a rendezvényt szervező Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a selmeci gyökerek az egész magyar erdészszakmának közösségteremtő erőt jelentenek. Pethő József, az OEE elnöke magyar, szlovák és német nyelvű emléktáblát leplezett le a Szentháromság téren álló Zsembery-ház falán. Ebben az épületben kezdődött meg 1809-ben – egészen 1867-ig németül – a magyar erdészeti felsőoktatás.

Tisztelgés az elődöknek: Selmecbányán a Zsembery-ház falánál Faragó Sándor rektor és Fodor Tamás polgármester is főt hajtott az emléktáblánál.
Tisztelgés az elődöknek: Selmecbányán a Zsembery-ház falánál Faragó Sándor rektor és Fodor Tamás polgármester is főt hajtott az emléktáblánál.

Az ünnepségsorozaton az egyik legrangosabb szakmai kitüntetést, a Bedő Albert-emlékérmet a győri Balsay Endre erdőmérnök is átvehette. Hanyvári Zsolt gépészmérnök-tanár a soproni szakközépiskola gyakorlati oktatásvezetője példamutató oktató-nevelő munkájáért kapott elismerő oklevelet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feladat hárul a roma értelmiségre

Fertőrákos - Járóka Lívia, a soproni származású európai parlamenti képviselő Roma Szabadegyetemet… Tovább olvasom