Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Kétszáz éve szentelték fel a falu templomát

Peresztegen ünnepi szentmisét tartottak annak alkalmából, hogy kétszáz éve szentelték fel a falu Szent Miklós-templomát.
A vasárnapi istentiszteletre dr. Pápai Lajos megyés püspök is a faluba érkezett.

– Pereszteg templomát gróf Széchenyi Dénes építtette, amelyet Szent Miklósról neveztek el elődeink – mondta elöljáróban Kóbor Lajos, Pereszteg plébánosa, aki több mint másfél évtizede lelki gondozója a falubeli híveknek, s aki büszke arra, hogy mindennap legalább hat ministráns segédkezik a szentmisén. – A kétszáz év alatt a templom megmaradt eredeti formájában, csak felújításokra volt szükség. Most például időszerű lenne már a külső renoválás, a templom épületének megszépítése. Sajnos a kalkulált több tízmillió forintos költség egyelőre várakozásra készteti az egyházközséget.

A szentmisén – amelyen a hívek zsúfolásig megtöltötték a templomot – dr. Pápai Lajos megyés püspök mondott szentbeszédet. Adventi gondolatai között fontos helyet kapott a keresztény világlátásból eredeztethető remény, szemben azokkal az ideológiákkal, amelyek nem mutatnak föl semmilyen eszmét vagy magasabb irányt egy ember életében. Advent már csak emiatt is örömmel és világossággal tölti el az igaz keresztények lelkét. Mindebben nagy szerepet játszanak a katolikus közösségek, az egyházközségek, amelyek sok-sok évszázados értékes hagyományokat hordoznak.

– Kóbor Lajos atyával egy kerületbe tartozunk, s megtiszteljük egymás ünnepeit – mondta lapunknak Németh Antal atya, Kópháza plébánosa, aki szintén együtt misézett a püspökkel. – A hétköznapok során is összefogunk, kisegítjük egymást településeink híveinek lelki életi gondozásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjazták a parancsnokot, adót csökkentettek

A soproni közgyűlésről pénteki számunkban részben már beszámoltunk. Az eddig közölteken túl a képviselők Kovács János tűzoltóparancsnok nyugdíjazásáról is döntöttek. Minden frakció elbúcsúzott a városi parancsnoktól, aki december 15-ig marad a tűzoltóság vezetője. Előreláthatólag február 25-ig Böröcz István végzi a helyettesi teendőket. Tovább olvasom