Kisalföld logö

2017. 01. 25. szerda - Pál -8°C | -1°C Még több cikk.

Kétnyelvű Waldorf-iskola nyílik Pomogyban

Kétnyelvű Waldorf-iskola nyílik szeptemberben Ausztriában, a határ közeli Pomogyban (Pamhagenben). Az intézmény magánkezdeményezésként indul, és várja a magyar érdeklődőket is.

Egyesületet alapítottak és magánerőből indítanak iskolát, októbertől pedig várhatóan óvodát is, azok a szülők, akik elkötelezettek az emberközpontú nevelés waldorfi elvei iránt. A csoport élén Angela Michlits áll, akinek családja az épületet is biztosítja az intézményhez.

A Németországból származó, Ausztriában élő, háromgyermekes édesanya évek óta szervez, intéz, kilincsel, hogy a régióban Walforf-iskola létesülhessen. A hasonlóan gondolkodó szülőkkel megalapították a Pannónia Waldorf Egyesületet, s ha lesz elég jelentkező, szeptemberben már jöhetnek is a gyerekek.

– Egyelőre magániskolaként kezdünk, mert bár minden szinten a támogatásukról biztosítottak bennünket, a bürokrácia Ausztriában sem a rugalmasságáról híres. A tárgyalásoktól és az egyesület elhatározásától is függ, hogy később állami finanszírozásúvá válunk-e – mondja Angela, akinek a határ magyar oldalán is vannak segítői. Főleg a Fertő- parti településeken élénk az érdeklődés a Waldorf-pedagógia iránt, de többen jelentkeztek Sopronból is. A Michlits család által biztosított épület egy óvodai és két-három kisebb iskolai csoportnak biztosít helyet. A házhoz tartozó kertben birkák, tyúkok, macskák lesznek, ellátásuk természetesen a diákok és az ovisok feladata.

– Tíz évvel ezelőtt Németországban dolgoztam au-pairként, a család kislányát, Sonját Waldorf-óvodába kísértem reggelenként. Részesévé váltam

a Waldorf-mindennapoknak, láttam a különbségeket, azt a pluszt, amit azóta itthon is keresek a lányomnak. A kis Sonja közben kiegyensúlyozott, boldog kamasszá vált, s én állítom, ez részben a Waldorf-pedagógiának köszönhető – meséli az egyik elkötelezett magyar szülő, Ábrahám Zsuzsanna, aki szabadidejében segíti és szervezi a pomogyi iskola jövőjét.

A Waldorfról. A Waldorf-pedagógia a testi, lelki és szellemi adottságok fejlesztésére egyformán hangsúlyt fektet, így az oktatásban „a szív, a kéz és a fej" egyidejű nevelése jelenik meg. Egy öt éve készült felmérés szerint 958 Waldorf-intézmény működik szerte a világban, közülük 665 Európában.

Információs nap. A Pomogyban (Pamhagenben) nyíló Waldorf-iskoláról és -óvodáról tart információs napot augusztus 20-án, hétfőn 15 órától a Pannónia Waldorf Egyesület. Az érdeklődők megtekinthetik a Hauptstrasse 57. szám alatt nyíló iskolaépületet, találkozhatnak a pedagógusokkal és más szakemberekkel, egyúttal lehetőség lesz a gyerekek beiratkozására is. 18 órakor az egyesület közgyűlést tart, ahol elöljárókat választanak és tagfelvételt is tartanak. További információk: +36-20/8511-940 vagy +43 (0) 664/50-33-272.

Olvasóink írták

 • 5. Karcsika 2012. augusztus 20. 11:44
  „Régen volt szakképzés is, és diákolimpiákon nagyon szépen szerepeltek a magyarok.
  Igaz, idén fizikából is!

  Jó volt az a régi rendszer.”
 • 4. hehe08 2012. augusztus 19. 11:34
  „Simán veszik az akadályokat ezek a gyerekek is, csak más szemlélettel kapják meg a tudást.....
  Ez a MagyarBálint és társai által létrehozott valami iszonyatos hibás döntések sorozata, vissza kellene állítani a régi rendszert....
  főleg, hogy mindenkinek kell, hogy legalább érettségije legyen, mert az úgy szép a nemzetközi statisztikában..., csak arról feledkezünk meg, hogy nincs szakképzés!!!!
  Már felnő egy olyan generáció ahol nem képeznek ácsot, kőművest, festőt, asztalost.... stb.....
  Kérem szépen ez nemzetbiztonsági kérdés!!!!!!!!!!”
 • 3. Karcsika 2012. augusztus 18. 16:53
  „Kíváncsi vagyok, hogy milyen érettségi eredménnyel végeztek a Waldorf óvoda, iskola végzősei?

  Nehogy má a befőtt tegye el a nagymamát!

  Most is ennek a nagy liberális oktatásnak isszuk a levét, amit bevezetett a Magyar Bálint és sleppje.
  Attól az időtől számítjuk a közoktatás szétverését! Hiller István csak rápakolt.”
 • 2. hehe08 2012. augusztus 17. 22:17
  „azért vannak még előnyei eme iskolatípusnak....
  csak kicsit körül kell olvasgatni a témában....
  nagyon sajnálom, hogy az oktatás eltávolodott ettől a szemlélettől.... és stresszeli a gyerekeket a felesleges dolgokkal....”
 • 1. nága 2012. augusztus 17. 19:29
  „Annak a gyermeke menjen, aki meg tud fizetni egy magánintézményt és egy alternatív oktatási-nevelési metódust. Egyetlen előnye a kétnyelvűség.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rég látott vendégek: gólyák Sopronban - fotók

Olvasó-tudósítónk meglepődött, amikor három gólyát vett észre Sopronban. Valóban, régen lehetett… Tovább olvasom