Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Kétnyelvű jogi tanácsadás

Márciusban lesz egy éve, hogy Kismartonban (Eisenstadt) kétnyelvű jogi tanácsadás várja az Ausztriában munkát vállaló magyarokat.
Irodák öt városban

Kismartonban (Eisenstadt) minden kedden és pénteken 9–12 óráig,
Felsőőrön (Oberwart) a hónap 2. és 4. csütörtökén 9–12 óráig, Felsőpulyán (Oberpullendorf) a hónap 1. és 3. csütörtökén 13–17 óráig,
Nezsideren (Neusiedl) a hónap 1. és 3. hétfőjén 9–15 óráig, Németújváron (Güssing) a hónap 2. és 4. csütörtökén 13–17 óráig lehet felkeresni az ÖGB irodáit.
Eddig több mint kétezren fordultak információért az irodához.  Az Ausztriában dolgozó magyarok immár egy éve kaphatnak jogi segítséget, gyakorlati tanácsokat az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) kismartoni székházában. Eszter Toth, az iroda jogásza mindenekelőtt leszögezte: az  érdeklődés nagy – a sajtó részéről is –, ugyanakkor számos alkalommal tapasztalták, hogy az „újság", a „tévé" vagy a „rádió" szó hallatán az ügyfelek megrettennek. Tartanak egy későbbi munkahelyi retorziótól.

Ez is mutatja, mennyire szükséges a munkavállalók eligazítása a jogokat és a kötelességeket illetően. Eszter Toth elmondta, legfontosabb céljuk, hogy eloszlassák a munkavállalók félelmét a jogi tanácsadás igénybevételétől.

Az érintettek gyakran az elbocsátástól tartva nem akarják nevüket adni vagy munkaadójukat megnevezni. Pedig az iroda az adatokat és az ügyeket teljesen bizalmasan kezeli, s további lépéseket is csak kifejezett kérésre kezdeményez. Az egy év alatt mintegy kétezren keresték fel az irodát munka-, adó- és szociális jogi kérdésekben. Idén is már több százan kértek segítséget vagy információt. Leggyakrabban a munkavállalási engedéllyel, annak meghosszabbításával, a munkavállalót megillető szabadsággal, a karácsonyi pénzzel és a túlórák díjazásával kapcsolatosan fordulnak hozzájuk.

Mivel a legtöbben hiányos német nyelvismerettel rendelkeznek, sokszor kiderül, hogy munkaadójuktól nem kapják meg a nekik járó túlórapénzt és egyéb juttatásokat, illetve azt hallják, ez nem jár a magyar dolgozóknak. Sokszor szóba kerül a nyugdíjszabályozás kérdése is.

– Az egy év alatt legalább hetven esetben írásban vettük fel a kapcsolatot a munkaadóval – fejtette ki az iroda jogásza. – Az esetek túlnyomó részében békésen sikerült rendezni a problémákat. Végső esetben az adott ágazati szakszervezethez kerül az ügy, s peres eljárás is indulhat. Az iroda a Munka világa szótárral és más hasznos tájékoztató füzettel – is szolgálja az érdekképviseletet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azért minőségi a sör, mert soproni

"Az Ászok név elhagyásával azt szeretnénk tudatosítani, hogy azért minőségi a sör, mert azt Sopronban gyártják. A fogyasztási szokások és a piac is megváltozott az utóbbi időkben, a Soproni Ászok részesedése még a soproni régióban is csökkent.  Ebben a helyzetben döntöttünk a tudatos márkaépítés lépéseiről. "– nyilatkozta Alle Ypma, a Brau Union Hungária vezérigazgatója. Tovább olvasom