Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kétmillió euró a bánfalvi kolostorra

Új fejezet kezdődött az üresen álló sopronbánfalvi karmelita kolostor történetében: a helyreállításhoz kétmillió eurót nyertek pályázaton.
A sopronbánfalvi egykori karmelita kolostor felújításának terve a Kovács Gábor Művészeti Alapítványhoz köthető. Amikor megvásárolták a tömböt, egyúttal vállalták annak helyreállítását is. Mindez most elérhető közelségbe került: sikeres pályázatot nyújtottak be a norvégok hazánknak szánt, vissza nem térítendő 25 millió eurós alapjára. – A karmelita kolostor funkcionális helyrehozatalát szolgáló pályázatunk az első helyen végzett a szakmai zsűri elé került több mint háromszázból – mondta Kovács Gábor alapítványtevő.

– Pályázatunk eredményeképpen kétmillió eurós támogatást kapunk – mondta el a Kisalföldnek Kovács Gábor alapítványtevő mecénás, aki szívügyének érzi a festői környezetben lévő, patinás épületegyüttes megmentését. – Az eredményhirdetésen Bendte Agnel-Hansen norvég nagykövet gratulált. Ettől függetlenül a támogatás valós elnyerése még két feltételtől függ: a pályázati végeredmény norvég kormány általi jóváhagyásától, továbbá az uniós szervekkel való egyeztetéstől, hogy kiszűrjék, illetve megakadályozzák az esetleges dupla finanszírozást. A szerződéskötésre várhatóan négy-hat hónapot kell várnunk, ez idő alatt munkálatok nem kezdődhetnek el Sopronbánfalván.

– A kivitelezéshez valószínűleg 2007 első felében foghatunk – tette hozzá Kovács Gábor. – A beruházás összköltsége eléri az 1,1 milliárd forintot. A norvég alapból elnyert pénzt a kolostor – mint ingatlan – tulajdonosa egészíti ki. Elsőként a műemléki feltárásoknak adunk teret, hiszen akadnak még az 1600-as évekből olyan freskók, amelyeket ötcentis mészréteg fed. Ezt követően átépítések és állagmegóvási munkák lesznek. Elképzeléseink szerint az ingatlan beltartalma tükrözi majd a tömb egykori jellegét, sok évszázados hagyományait. Megállapodtunk a pálos renddel, e szerint egy pálostörténeti múzeum szintén helyet kap a falak között.

Ezen túlmenően a kolostor 28 cellájával, tetőtéri könyvtárával, közösségi termeivel a lelki megújulást és a szellemi felfrissülést igénylők ideiglenes otthona lesz, egy olyan áhítatot keltő meditációs centrum, amely a klasszikus értelemben vett vallásosságtól függetlenül kínál majd csendet, nyugalmat és pihenést. Nemes feladata lesz továbbá a kultúra és a művészetek befogadása, lehetőség szerinti támogatása.
A bánfalvi kolostor helyreállítási munkálatai várhatóan két év alatt fejeződnek be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok a hibás, elhanyagolt kémény

Még alig kezdődött el a fűtési szezon, de máris riasztó eseteket hallani szén-monoxid-mérgezésekről,… Tovább olvasom