Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Kétmilliárdot követel a nádgazdaság

Több mint öt éve jogértelmezési vitát folytat a Fertő tavi nádgazdaság és a vízügyi igazgatóság.
A tét: ki gazdálkodjon és hasznosítsa a Fertő tavi nádat. A Fertő tavi nádas hetven százalékán az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, harminc százalékán pedig a nemzeti park gyakorolja az állam nevében a tulajdonosi jogokat. Ugyanakkor egy, az 1970-es években született kormányzati szervek közötti megállapodás szerint a Fertő Tavi Nádgazdaság Rt. jogosult a területen a nád aratására és értékesítésére.

Ezt a jogot kérdőjelezi meg a vízügy, véleményük szerint ugyanis a gazdálkodás (és a nád értékesítéséből befolyt összeg is) őket illeti. Több mint öt éve húzódik közöttük a jogértelmezési vita, mert a felek eltérően értelmezik az említett rendeletet.

Új jogszabály megalkotását javasolja Merkei Attila, a Fertő Tavi Nádgazdaság vezérigazgatója.

– Az Európai Unió hektáronként 82 euróval támogatja a nádgazdálkodást. A 6000 hektáros Fertő tavi nádasból évente mintegy háromezren aratunk, így a kiegészítés esetünkben százmillió forintot jelent. – Ezt a támogatást jelenleg kizárólag mi kaphatjuk meg, mert nálunk folyik mezőgazdasági tevékenység. Abban az esetben mondanánk le használati jogunkról, ha kompenzálnák a vállalatot. Ez az összeg a szakértők szerint elérheti a kétmilliárd forintot.

Érzékenyen érinti a bizonytalanság a háromszáz hektáron tevékenykedő Varga Nádipari Vállalkozást is. Ők olyan területeken arathatnak, amely nem tartozik a nádgazdasághoz. A cég mintegy huszonötmillió forinttól esik el, ugyanis nem ők, hanem a vízügyi igazgatóság adta be a területi alapú támogatási pályázatot.

– Öt évre szól a megállapodásunk, de nem haszonbérleti, hanem adásvételi szerződést írtunk alá, vagyis megvásároljuk a nádat a vízügytől – mondta Varga Szabolcs termelési vezető. – Így azonban jelentős hátrány ér bennünket, mert nem mi vagyunk a terület földhasználói, hanem a vízügyi igazgatóság.

Természetesen szerettük volna megismerni a vízügyi igazgatóság álláspontját is, de csak azt közölték velünk, hogy a hamarosan esedékes egyeztetések előtt nem nyilatkoznak az ügyről.

Hogy mi lesz az évek óta húzódó vita vége, azt ma még nem tudni. Előrelépés viszont, hogy az érdekeltek április 13-án egyeztető fórumot tartanak Fertőszentmiklóson, a nádgazdaság irodájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakópark épül a Bécsidombon?

A Bécsidomb védett növényeit kiirtva tervezik egy ökolakópark építését a határra vezető főút mentén – állítják a természetvédők. Virágzó leánykökörcsineket és tavaszi héricseket veszélyeztetnek az elkezdett földmunkákkal és irtásokkal a Bécsidomb egy részén. A terület tervezett beépítésével visszafordíthatatlan természeti folyamat venné kezdetét. Tovább olvasom