Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Kétmilliárdos vagyon felett rendelkeznek

A legutóbbi közgyűlésen újabb ingatlanokat apportáltak a Sopron Holding Vagyonkezelő Rt.-be.
Beck György
A legutóbbi közgyűlésen újabb ingatlanokat apportáltak a Sopron Holding Vagyonkezelő Rt.-be, amely a város tulajdonában lévő öt céget tömörít. A vagyonkezelőtől a városvezetés azt várja, hogy az abba bekerült cégek működése átláthatóbbá váljék. Ezzel párhuzamosan racionalizálást is terveznek.

A holding ötlete nem új, korábban már több ízben szó volt létrehozásáról. A közgyűlés végső határozata szerint az ingatlankezelőt, a városüzemeltetési kft.-t és a Soproni Ipari és Innovációs Park Kft.-t beolvasztották, míg a távhőszolgáltató és a hulladékgazdálkodási kft. apportálással került a holdingba.

A cégek önállóak maradnak

Az alapgondolat, hogy az önkormányzati tulajdonú cégek hatékonyabban és olcsóbban működjenek. A szervezetben az egyes vállalatok megőrzik önállóságukat, de a vagyon fölött való rendelkezés a holdingra száll át.

Hosszú távú célok

– Nem is a megtakarítás a legfontosabb a vagyonkezelő rt. szempontjából, hanem az, hogy a hosszú távú gazdaságfejlesztési koncepcióban megfogalmazott célokat a holding teljesítse – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Beck György, ügyvezető igazgató, aki azért hozzátette: ez azt jelenti, hogy az önkormányzat évről-évre kevesebb költségvetési forrást fog a város üzemeltetésére fordítani úgy, hogy a feladatok színvonala, az ellátás mértéke nem csökken, sőt, inkább növekszik. A városüzemeltetési kiadások jelenlegi nagyságrendje 600 millió forint, évente. A vagyonkezelő hatékonyabb gazdálkodást, az ingatlanpiacon való aktívabb megjelenést biztosít, valamint a párhuzamosságok kiiktatását, illetve a beszerzések központosítását teszi lehetővé.

A holdingba szervezett cégek feladata nem változik. A vagyonkezelő hálóként fogja össze a gazdasági társaságokat, ezen túlmenően a tervezett egységes vállalatirányítási rendszer, valamint a kontrolling a remények szerint gazdaságosabbá teszi működésüket.
– A holding már a nyár közepén megkezdte működését – tette hozzá Beck György.

– A társaság központja az inkubátorházban van. Jelenleg az öt cég mintegy kétmilliárdos vagyonának felértékelése folyik, a vagyonleltár és a mérleg már elkészült. Reményeink szerint a holding jövő év márciusában már teljes kapacitással működhet majd. A holding működése a következő években nagymértékben meghatározza Sopronban a városüzemeltetéshez és az önkormányzati ingatlanhasznosításhoz kapcsolódó tevékenységeket.

Új lakásokat építenek

A legutóbbi közgyűlés átruházta a holdingra több ingatlan tulajdonjogát, például a Lehár Ferenc utca 50. és az Újteleki utca 34-36. szám alatt lévőt. Szintén a holdingba szeretnék apportálni a Csengery utca 23. szám alatti területet, amelyet remélhetőleg az állam nemsokára átad a városnak. A holdingnak, mint beruházónak, mindhárom helyen két éven belül lakóingatlanokat kell felépíttetnie.

Négy alkalmazott

A Sopron holding részvénytársaság létszámát a közgyűlés kilenc főben maximalizálta, de mivel a cég működése elején tart, csak négy embert foglalkoztat. A vagyonkezelő rt-nél jelenleg egy igazgató, egy gazdasági vezető, egy informatikus és egy titkárnő dolgozik. A működési költségekről és az alkalmazottak fizetéséről azonban sem a városháza, sem a holding vezetése nem kívánt nyilatkozni. Az öt felügyelőbizottsági tag összesen 310 ezer forintot kap havonta.

Az ellenzék a koncepciót hiányolja

Komoly politikai vita előzte meg a Sopron Holding Vagyonkezelő Rt. megalakítását, amelyet csak „csonka" közgyűlésen sikerült elfogadtatni, mivel az ellenzék távol maradt a szavazástól. A politikai vitákat nem a holding megalakításának szükségessége, hanem annak struktúrája, tulajdoni szerkezete váltotta ki. A Polgári Összefogás-frakció többször szóvá tette, hogy a városvezetés részéről nem átgondolt a holding terve. Tavasz óta többször is változott, hogy melyik céget milyen formában kellene a vagyonkezelőbe bevinni. Emellett az ellenzék azt is bírálta, hogy nem történt előzetes pénzügyi elemzés, az rt. átfogó gazdasági koncepció nélkül jött létre. Ráadásul azt sem látják biztosítottnak, hogy a város vagyona az átszervezések és tulajdonosi viszonyok megváltoztatása során „kézen-közön" nem tűnik-e el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínos soproni vereség

Álmos, kora délutáni hangulatú mérkőzésen kaptak ki a Soproniak. Tovább olvasom