Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Kétmilliárd forintos fejlesztés az egyetemen

Kétmilliárd forintból fejleszti kutatási infrastruktúráját a Nyugat-magyarországi Egyetem.

A projekt keretében azt vizsgálják, hogy milyen hatást gyakorol a természeti környezetre az agrárium, az erdőgazdálkodás, az iparosodás és az urbanizáció.

Ezen túl górcső alá veszik azt is, hogy mit kell, mit lehet tenni, ha a "civilizáció" további térhódítását meg akarjuk fékezni úgy, hogy életminőségünk ne változzon, illetve a fejlődés fenntartható legyen - mondta a Faragó Sándor rektor kedden az MTI-nek.

A soproni székhelyű egyetem vezetőjének ismertetése szerint a campus 1,9 milliárd forintos támogatást nyert el a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében. Az Európai Unió és a magyar állam által nyújtott támogatást ötszázalékos önrésszel egészítik ki. A kutatást a Dunántúl négy városában - Sopronban, Mosonmagyaróváron, Székesfehérváron és Szombathelyen - működő egyetemi karok folytatják.

A fejlesztés a természeti örökség megőrzését és fenntarthatóságát, illetve a regionális gazdasági fejlődés műszaki innovációs hátterének megújulását szolgálja. A kutatás kiterjed egyebek között a városok öko-környezetének komplex vizsgálatára, illetve a növénytermesztési technológiák és a termelési eredmények optimalizálására.

Az egyetem stratégiai céljainak elérésében a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) pályázaton elnyert támogatás jelentette az első komoly lépést az oktatási, a kutatási és az épületinfrastruktúra korszerűsítésében - hangoztatta a rektor.

A mostani projekt keretében pedig arra törekednek, hogy a felsőoktatás minőségének javításával, valamint a kutatás fejlesztésével meg tudjanak felelni azoknak a követelményeknek, amelyek a "kutatóegyetem" cím eléréséhez szükségesek.

Az intézmény korszerűsíti és bővíti kutatási kapacitását, amely a jelentős nemzetközi eredmények elérésének feltétele. A fejlesztés kétéves időtartamú, hatásai és az általa elindított folyamatok azonban hosszú távon fejtik ki hatásukat a nyugat-dunántúli régióban.

Ehhez járul hozzá az egyetemnek az a törekvése, amellyel a kutatási tevékenységet egészen az eredmények társadalmi hasznosításáig kívánja folytatni.

Olvasóink írták

  • 1. FREDDY/S 2010. október 13. 08:02
    „Akkor érdemes lesz már a minimálbér tíz százalékáért is kutatni, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszközgyűlés - Fodor Tamás ismertette programját

A képviselők és a polgármester letették az esküt, és átvették a megbízóleveleiket. A nyugatmagyar.hu… Tovább olvasom