Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kéthetente négynapos munkahét

Lövő - A munkahelyek megőrzése érdekében minden második héten négynapos munkahétre tért át a Roto Elzett, ezért tízszázalékos fizetéscsökkenéssel számolhatnak a dolgozók. A szociális juttatások megmaradnak.
A Roto-konszern igazgatótanácsának elnöke, dr. Eckhard Keill és Leonard Braig, az igazgatótanács tagja, műszaki és fejlesztési igazgató szerdán Lövőre látogatott, ahol munkásgyűlést hívtak össze. Korábban arról számoltunk be, hogy stabil a Roto Elzett helyzete.

– A német anyavállalat vezetése részletezte: a gazdasági világválság bennünket sem került el – összegzett Kőhalmi János, a Roto Elzett üzemi tanácsának és a helyi szakszervezetnek az elnöke. – Összehasonlították a tavalyi eredményeket és az idei terveket. Kiderült, egyelőre harminc százalékkal csökkent a pia- ci igény. Ezért arra kérték a dolgozókat, legyenek megértéssel, ami a helyzet kezelését illeti. Bejelentették, a piac ingadozásának megfelelően, mint eddig, ezután is rugalmas termelésre van szükség, azaz csak a megengedett raktárkészlet erejéig futhat fel a teljesítmény.

A létszámcsökkentést elke- rülendő tízszázalékos költ- ségcsökkentést irányoztak elő bérben, anyagban.

Ezért minden második héten – négy hónapon keresztül – négynapos lesz a munkahét, emellett a dolgozók egy részét szabadságra küldik.

– Az anyavállalat vezetése ugyanakkor hangsúlyozta, lövői érdekeltségüket bázisgyárnak tekintik – vette át a szót Berzlanovich Imre szakszervezeti titkár.

– A helyzetismertetés végén kérdéseket is fel lehetett tenni az anyavállalat vezéreinek, de ezzel a lehetőséggel senki nem élt. Úgy érzem, a Roto dolgozói megértették a feltételeket és azt, hogy a tulajdonosok szeretnék megtartani a gyárat. A szociális juttatások megmaradnak, így például az üdülési lehetőség vagy a beiskolázási segély. A 13. havi fizetés is bent van a kollektív szerződésben, amit tavaly decemberben mindenki megkapott. Szakszervezet nélkül nem lehet a munkavállalók jogait és kedvezményeit rögzítő kollektív szerződést kötni. A Rotóban a mintegy ötszáz dolgozó közül jelenleg közel kilencvenen tagjai a szakszervezetnek – tette hozzá a titkár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Tamás a nyolcadik

Sopron - Nagy Tamás soproni elnök foglalja el az MDF európai parlamenti listájának 8. helyét. A párt… Tovább olvasom