Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Kétfrontos színházháború

A soproni Petőfi Színház tegnap tartotta évadnyitó társulati ülését. Idén elsőként pénteken a Premier bérletesek a Lili bárónő című operettet láthatják.
Kaszás Attila

– Az első hívó szóra örömmel jöttem a soproni színtársulatba – nyilatkozta lapunknak Kaszás Attila, Jászai Mari-díjas, Ajtay- és Ruttkai Éva-emlékdíjas színművész a Petőfi Színház újonnan szerződtetett tagjai közül. – Hosszú időn át a Vígszínház társulatában dolgoztam, néhány éve szabadúszóként léptem, lépek fel az ország megannyi színházában.

Amikor Valló Péter felvetette számomra, jöjjek a leghűségesebb város színházába, azonnal igent mondtam. Valló Péter a tanárom volt, s az ő neve nekem garancia arra, hogy itt biztosan valami jó dolog fog történni. Másrészt turistaként gyakran jártam már Sopronban, szeretem ezt a várost. A Petőfi Színházban ettől függetlenül még sosem játszottam. Október 18-án debütálok a Kisszínházban: Békés Pál–Rozgonyi Ádám Szegény Lázár című vígjátékában a címszerepet osztották rám...
A soproni Petőfi Színház évadnyitó társulati ülésén Tengerdi Antal alpolgármester köszöntötte a társulat tagjait, majd Valló Péter művészeti vezető, főrendező mutatta be a színház új művészeit. Ezt követően terveiről, elképzeléseiről szólt. – Kétfrontos háborút szeretnék megvívni – mondta.

– Kétfrontos háborút szeretnék megvívni – jelentette ki Valló Péter művészeti vezető. – Egyrészt annak a rétegnek a megtartásáért szállok síkra, akik a színháztól elsősorban szórakozást, vidámságot remélnek, másrészt arra törekszem, hogy azokat is vonzza a színház, akiket eddig még nem sikerült megnyerni a színházba járás örömének.
E kettős cél elérése érdekében az évad során a nagyszínházban két operettet, két vígjátékot, egy drámát és egy színművet mutatnak be.

A Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban kialakításra kerülő Kisszínház ugyanakkor a kortársszínház iránti rétegigényeket elégíti ki. „Sopronban olyan színházat szeretnénk csinálni, amely nem tékozolja, hanem megőrzi a színházművészet legnemesebb értékeit" – összegzett Valló Péter.
Az évadnyitón Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Sopron Kht. ügyvezetője – aki ajándékkal kedveskedett a 10 éves Petőfi Színházhoz egy évtizeden át hű dolgozóknak – egyebek mellett a művészek honoráriumáról (fizetéséről) is szót ejtett. Információja szerint más színházaknál 25 százalékos volt az emelés; a közeljövőben az is kiderül, hogy a közhasznú társaságok alá tartozó színházak esetében mennyit szavaz meg a kulturális kormányzat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az évad első győzelme

Megszerezte első győzelmét a Matáv Sopron együttese, Az összecsapáson a soproni gárda rá tudta… Tovább olvasom